Ambasador SAD

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier poručio je da nije tajna da u SAD postoji zabrinutost zbog nekih političkih poteza vlade premijera Albina Kurtija, prenosi Reporteri.

Hovenier je to izjavio tokom posjete Đakovici, gdje se sastao sa gradonačelnikom tog grada Ardijanom Gjinijem.

On je poručio da je posvećenost SAD narodu Kosova jaka i gvozdena kao i uvijek, ali je istakao da to ne znači da će se SAD složiti sa svakim izborom koji napravi svaka vlada na Kosovu.

"Američka vlada i sve partnerske vlade sa kojima sarađuje - britanska, francuska, njemačka, italijanska, EU - zabrinute su zbog nekih političkih poteza Kurtijeve vlade, koji su otežali postizanje stvari koje smo želeli da postignemo zajedno", ocjenio je ambasador SAD.

On je govorio i o zakonima koje je nedavno usvojila Skupština Kosova, uključujući Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije (KPM) i Zakon o Tužilačkom savjetu (KPK).

"Američka vlada savjetuje Vladu Kosova da zakoni koje usvaja Skupština Kosova budu u skladu sa evropskim normama. Kosovo jednog dana treba da bude član međunarodnih organizacija, EU, Nato i drugih organizacija. Zato nam se čini nerazumnim da se ide napred sa zakonima za koji su evropske institucije - Evropski savjet, EU, OSCE rekli da nisu u potpunosti u skladu sa evropskim normama“, rekao je Hovenier tokom posjete Đakovici.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri