Osiguranje bezbjednosti

Samit Natoa u Vašingtonu naterao je evropske saveznike u Alijansi da konačno shvate da više ne mogu da se oslone na Sjedinjene Države u osiguravanju vlastite bezbjednosti, piše Bloomberg. Evropa počinje da se miri sa činjenicom da to ne zavisi od ishoda predsedničkih izbora u novembru.

Zemlje Natoa u Evropi dugo su mislile da bi više voljele slabog Josepha Bidena nego nepredvidivog Donalda Trumpa. Ali sada oni počinju da se mire sa činjenicom da će se, bez obzira ko pobjedi na izborima u novembru, prioriteti SAD sve više udaljavati od Sjevernoatlantske alijanse, prenose mediji.

Američka izborna trka je pokazala saveznicima da se više ne mogu oslanjati na Vašington za svoju bezbjednost, bez obzira na to ko izađe kao pobjednik. Stručnjaci smatraju da razlika može biti samo u tome kako se sprovodi smanjenje saradnje u oblasti odbrane: pod Bidenom bi to bilo postepenije, pod Trumpom bi bilo destruktivnije, navodi američka agencija.

Kina je postala istaknutija u diskusijama evropskih zvaničnika sa američkim kreatorima politike i istraživačkim centrima. Tako su na samitu u Vašingtonu lideri Alijanse dali najoštrije izjave protiv Pekinga.

Oni su optužili Kinu da je „pokretačka snaga“ sukoba u Ukrajini nakon što su američki zvaničnici obavjestili saveznike o obimu kineske pomoći Rusiji.

Istovremeno, samit je označio prekretnicu za Evropu jer je doveo do spoznaje da će morati da poveća svoje odbrambene sposobnosti bez obzira na to ko postane predsjednik SAD. Za evropksi kontinent to je prvenstveno zbog političke nestabilnosti u Sjedinjenim Državama.