Krivična djela

Policijski inspektorat Kosova je u prvih šest mjeseci 2024. godine primio 941 pritužbu protiv policijskih službenika, od kojih su 322 prosljeđene Odjeljenju za istrage pod sumnjom da su osumnjičeni umješani u kriminalne radnje, piše Dukađini.

Kao disciplinski prekršaj klasifikovano je 611 pritužbi, a 322 su prosljeđene Istražnom odjeljenju Tužilaštva pod sumnjom za krivična djela.

"Za izvještajni period, PIK je izvršio istragu protiv 77 lica (68 policajaca i 9 građana) pod sumnjom da su umješani u krivične radnje, a po ovlašćenju državnog tužioca, u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku. U saradnji sa Policijom Kosova i drugim organima za sprovođenje zakona, uhapšeno je devet osoba (osam službenika Policije Kosova i jedan državljani) zbog sumnje da su umješani u krivična djela, dok su u toku istražnih radnji na osnovu odredaba zakona, u interesu istrage preporučili suspenziju 39 policajaca i premještaj tri policajca“, saopštio je Policijski inspektorat Kosova.

Inspektorat je saopštio i da je protiv policijskih službenika u Tužilaštvu podneo 31 krivičnu prijavu, 14 predmeta sa Posebnom prijavom i jedan predmet sa Informativnim izvještajem, dok je 15 predmeta u procesu kriminalističke obrade.

Za bivšeg policijskog istražitelja, Rahmana Sulejmanija, ovi podaci su uznemirujući, s obzirom na funkciju koju policija ima.

"Zabrinut sam jer se radi o krivičnim djelima. Ako su u pitanju lakši prekršaji onda je nešto drugo, ali problem su krivična djela. Policijski službenici moraju cijelim svojim bićem raditi na sprečavanju i istrazi krivičnog djela“, rekao je Sulejmani.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini