Ocjena analitičara

Kosovo se ubrzano približava Natou, o čemu svjedoče brojni koraci, smatraju stručnjaci za bezbjednost. Jedno od njih je i to što je Parlamentarna skupština Natoa unapredila status Kosova od posmatrača do pridruženog člana, kao i prvo ikada pojavljivanje Kosova na samitu Natoa, piše RTK live.

Kako se navodi u analizi, učestvovanje Kosova na Samitu Natoa poklopilo se sa 75. godišnjicom osnivanja najvećeg vojnog saveza na svijetu.

Istovremeno, analitičari smatraju da je boravak predsjednice Kosova Vjose Osmani u Vašingtonu, na poziv predsjednika Bidena, gdje je tokom Samita Natoa održala sastanke na visokom nivou, jasna poruka Kosovu za veće mogućnosti Kosova za interakciju sa Nato.

"Put Kosova u Nato mora proći i kroz četiri zemlje koje ne priznaju Kosovo, a članice su Natoa. Ali, poziv koji je upućen Kosovu svakako potvrđuje brigu koju SAD imaju prema Kosovu i garanciju da će Kosovo uskoro biti uključeno u partnerstvo za mir ili čak u oblicima drugih interakcija“, rekao je politički analitičar Fidan Ukaj.

Univerzitetski profesor Avni Islami, pak, smatra da je sve ustvari političko pitanje.

"Mora postojati pritisak na Srbiju. Sjevernoatlantska alijansa će to konačno shvatiti uvođenjem Kosova u Alijansu i to poslije pritiska na četiri članice Natoa koje ne priznaju Kosovo. Svaka destabilizacija Kosova je destabilizacija Zapadnog Balkana i samim tim destabilizacija Evrope“, rekao je Islami.

Islami se dotakao i poruke pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Jamesa O'Briena, koju je uputio Kosovu na Samitu Natoa.

"Poslata je veoma jasna poruka, da je svaki pokušaj Rusije i Srbije da napadnu Kosovo, napad na Nato. O'Brien je jasno rekao da je kršenje suvereniteta Kosova, kršenje suvereniteta Natoa“, rekao je Islami.

Izvor: Kosovo Online/RTK live