Još uvijek smo daleko...

Dok zemlje regiona nižu uspjehe kada je riječ o turizmu, Kosovo je i dalje daleko od poređenja sa njima, a stručnjaci smatraju da su tome najviše doprineli loša infrastruktura i nedovoljna posvećenost lidera da promovišu kosovske turističke potencijale, prenosi Telegrafi.

Uprkos tome što ima potencijala za planinski turizam, bogatu kulturnu baštinu, ali i mogućnost za zdravstveni turizam, turizam na Kosovu nije na listi prioriteta.

Premijer Albanije Edi Rama skoro svakodnevno promoviše turizam. Međutim, na Kosovu samo predsjednica Vjosa Osmani ponekad najavljuje posjete svim opštinama, pokušavajući da promoviše turizam.

Predsjednik Turističke unije Kosova Baki Hoti kaže da se putna infrastruktura mora razvijati, jer negativno utiče na turiste.

Hoti je za KosovaPress rekao da je sindikat apelovao na institucije da subvencionišu turističke agencije i avio kompanije kako bi se postigao stalan priliv turista.

"Radimo na povećanju noćenja, za Kosovo je veoma važno da poveća noćenja, da dovede posjetioce, da ostanemo što duže na Kosovu. Apelovali smo na institucije da ozbiljno shvate turizam, daju mu prioritet i izdvoje određena sredstva iz budžeta", rekao je Hoti.

On ističe da se turističke agencije trude da privuku posjetioce ali da svoj doprinos mora da da i političko rukovodstvo.

"Imamo potencijal za razvoj zdravstvenog, seoskog i agroturizam. Postoje izvanredni potencijali koje Kosovo ima i mi kao sindikat guramo kompanije da rade u tom pravcu, ali je potrebna i ruka države, ili infrastrukturni dio. Imamo dijelove zemlje koje imaju veoma lošu putnu infrastrukturu, što negativno utiče na posjetioce", rekao je Hoti.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova je saopštilo da je izradilo strategiju turizma i akcioni plan, koje je 10. jula usvojila Vlada.

Ovo ministarstvo je pojasnilo da se kroz ova dva dokumenta predviđa da se Kosovo do 2030. godine transformiše u održivu turističku destinaciju i konkurenta na Zapadnom Balkanu.

"Regionalne i međunarodne saradnje su od posebnog značaja u oblasti turizma, zbog čega smo postigli sporazume o saradnji u oblasti turizma sa raznim zemljama kao što su Albanija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Japan, a nedavno i sa Izraelom, dok smo u okviru sporazumi o ekonomskoj saradnji, gdje je turizam jedna od oblasti saradnje, postoje i sporazumi sa drugim zemljama kao što su Slovenija, Mađarska i Ujedinjeni Arapski Emirati, a takođe tokom 2024. težimo novim sporazumima", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi