Zabrinutost

Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu djece (KOMF) izrazila je zabrinutost zbog teškog položaja djece na Kosovu koja prose ili rade na ulici, pojašnjavajući da se suočavaju sa brojnim i ozbiljnim rizicima po zdravlje.

Iz Koalcije KOMF su putem društvene mreže Facebook istakli da je posljednjih dana primjetan porast broja djece koja prose, posebno kasno u noć.

„Djeca se suočavaju sa brojnim ozbiljnim rizicima po svoje zdravlje i živote. Tu nisu izuzetak ni djeca mlađa od tri godine i bebe izložene visokim temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa tokom dana. Djeca na ulici izložena su oblicima kršenja dečjih prava, uključujući: zanemarivanje, maltretiranje, fizičko i emocionalno zlostavljanje. Djeca prose čak i kasno u noć, izlažući se riziku od seksualne eksploatacije i/ili trgovine ljudima“, navode iz KOMF-a.

Oni pozivaju opštine i opštinske institucije da preduzmu hitne mjere za zaštitu zdravlja i dobrobiti djece na ulici i apeluju na roditelje da ne zloupotrebljavaju i iskorišćavaju djecu za prosjačenje i težak rad, podsjećajući da to predstavlja krivično djelo i sankcionisano je prema Krivičnom zakonu Kosova.

„KOMF takođe poziva građane, posebno one koji dolaze iz dijaspore, da ne nude milostinju djeci. Davanje milostinje može dodatno podstaći djecu da izađu na ulicu, ugrožavajući na taj način zdravlje, zaštitu i blagostanje djece“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online