Previše je skandala

Opozicione stranke LDK i PDK zatražile su ostavku premijera Albina Kurtija nakon njegovih posljednjih navoda o potencijalnom ratu sa Srbijom, ističući da su takve izjave neodgovorne s obzirom da bezbjednosnom situacijom upravljaju Nato i Kfor i da samo udaljavaju Kosovo od saveznika i članstva u Alijansi.

Opozicione stranke smatraju da je pitanje članstva Kosova u Natou Kurti iskoristio kako bi ostvario svoje "populističke težnje".

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj zahtjev premijera Albina Kurtija za članstvo u Natou i drugim organizacijama vidi kao unutrašnju "političku potrošnju", a da su konkretne akcije po tom pitanju izostale.

Ukazao je da su jednostrani potezi koje povlači premijer nanele nemjerljivu štetu Kosovu i odnosu sa saveznicima.

"Način na koji se Vlada odnosi prema partnerima često ostavlja loš ukus, ali mi insistiramo na održavanju prijateljstva, partnerstva i jačanju dijela bezbjednosne strukture na Kosovu, posebno vojske, i da nastojimo da budemo dio Nato saveza. Mi radimo za mir. Kosovo se pokazalo kao miroljubiva zemlja iako nam je nametnut rat za slobodu i nezavisnost, i to nikada nije bilo u sumnji. Kurti često koristi pitanje članstva za unutrašnju potrošnju, pozivajući se opasnost od rata ili opasnosti, što je izazvalo zabrinutost građana", istakao je Zemaj, za Ekonomiju onlajn.

On ocjenjuje da opasnosti od rata i tenzija nema, sve dok su na Kosovu Nato i Kfor.

"Kurti mora da podnese ostavku zbog propusta koje je imao u upravljanju i nemogućnosti da vodi institucijae Kosova. Previše je skandala, a da ne govorimo o velikim slučajevima korupcije i šteti po budžet. Što se tiče načina na koji je Kurti vladao, nije bilo pomaka i očekivanja su bila mnogo veća od onih koji su mu vjerovali", naveo je Zemaj.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha naveo je da je Kurtijeve izjave o ratu ne služe miru i članstvu Kosova u EU i Nato.

"Kako takva izjava može da ima smisla ako je dogovorom od 27. februara 2023. godine i sam premijer za pregovaračkim stolom pristao da se skine uslov da Srbija na 10 godina prizna Kosovo i promjeni Ustav, kakva je tu logika. Jednostavno takve izjave su dio populističke politike jer smo blizu izbora", rekao je Berisha.

Berisha smatra da je proces članstva Kosova u ovim međunarodnim organizacijama prioritet te da aktuelna vlada nije učinila dovoljno da se taj cilj postigne.

"Sav posao koji je Kosovo uradilo od svoje nezavisnosti je u službi njegove integracije u Evropsku uniju i Nato i stolice u Ujedinjenim nacijama. Koliko su ove integracije ostvarene tokom Kurtijevog upravljanja  pokazuje realnost na terenu", zaključio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online