Opozicija kriva za izglasavanje Zakona o amnestiji

Premijer Albin Kurti je juče na sjednici Glavnog saveta Pokreta Samoopredjeljenje, okrivio opozicione stranke za izglasavanje Zakona o amnestiji 2013. godine, jer su zahvaljujući tom aktu, kako je rekao "oprošteni zločini Srbije na Kosovu", prenosi Albanian post.

"Ove godine, 11. jula navršilo se 11 godina od kako su poslanici svih partija koje su danas u opoziciji, sa dvije trećine glasova, po ubrzanoj proceduri, usvojili Prijedlog zakona o amnestiji, kojim su oprošteni zločini Srbije na Kosovu. Tadašnji zvaničnici su zakon opisali kao važan politički čin, ali su građani i organizacije protestvovali protiv njega, danonoćno stojeći ispred Skupštine Kosova“, rekao je Kurti.

Za Kurtija je "ironija postala još jača", jer je, kako je rekao, zakon izglasan baš na dan obilježavanja godišnjice Srebrenice.

"Naša vlada je njihove organizacije 'Civilnu odbranu' i 'Severnu brigadu' proglasila terorističkim organizacijama. Nema amnestije, jer bi to bila nepravda prema žrtvama i drugim građanima. Potvrđujemo našu posvećenost pravdi, koja je preduslov održivog mira i pomirenja među narodima“, naglasio je lider Samoopredjeljenja.

On je pozvao pravosudne organe da budu aktivniji kako bi se "rane nanete zločinima" zatvorile pravdom za žrtve i kaznom za zločince.

Kurti je pozvao prognane da se vrate na Kosovo i investiraju, istakavši da sa njegovom vladom postoji vladavina prava i da je došlo do proširenja suvereniteta.

Govorio je i o naplati električne energije na sjeveru Kosova.

"U posljednjih šest mjeseci, prvi put je počela registracija električne energije u četiri opštine na sjeveru i naplata utrošene struje. Konačno, poslije dugo vremena, koje se mjeri decenijama, a ne godinama i mjesecima, rupa iz koje je nesmetano i neizmerno tekao novac našeg budžeta se zatvara jednom za svagda“, rekao je Kurti.
 
Izvor: Kosovo Online/Albanian post