Ministarstvo spoljnih poslova Kosova predložilo je Noru Visoka-Weller, suprugu britanskog profesora Marka Wellera, koji je bio dio stručnog tima premijera Albina Kurtija i njegovog zamjenika Besnika Bislimija u dijalogu sa Srbijom, za šefa Specijalne misije Kosova u Grčkoj, prenosi Demokracia.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz uputila je zahtjev Odboru za spoljne poslove u Skupštini Kosova da se rasprava za Visoku-Weller zatvori.

Kosovo i Grčka su do sada imale kancelarije za vezu koje su uglavnom bile fokusirane na ekonomsku saradnju, a očekuje se da će Kosovo uskoro imati specijalnu misiju u toj zemlji.

Visoka-Weller je pravnik za zaštitu kulturnog nasljeđa na Univerzitetu Kembridž, a posljednjih godina bila je veoma aktivna na polju kulturnog nasljeđa i položaja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, piše Demokracia.com.



Imala je prvu diplomatsku funkciju u okviru Ujedinjenih nacija kao šef kontrole oružja na Zapadnom Balkanu.

Ima međunarodno iskustvo na Balkanu, Bliskom istoku, Kipru i Južnoj Africi. Obrazovanje je stekla na Univerzitetu Kembridž i Harvard i član je prestižnog Društva umjetnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kosovo ovim čini važan korak u diplomatskim odnosima sa državom Grčkom.

Suprug Nore Visoke-Weller je profesor Mark Weller, koji je bio viši pravni savjetnik u bečkom procesu pregovora o konačnom statusu između Kosova i Srbije u periodu 2006-2007.

Doprineo je da se izradi Ustav Kosova i izradio nacrt Zakona o zaštiti manjina na Kosovu i Statuta Konsultativnog veća zajednica.

Bio je savjetnik za Kosovo na konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Profesor Mark Weller je zajedno sa Polom Williamsom pružio pravne savjete Hashimu Thaçiju kao šefu delegacije Kosova u Rambujeu.

Izvor: Kosovo online/Democracia