Jedinstven sistem

Kosovo i dalje jedino u regionu ne primjenjuje naplatu putarine ali će, prema najavama Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture to uskoro biti promjenjeno, piše Teve1.

Ministar životne sredine Liburn Aliu tvrdi da će sistem plaćanja biti moderan kao što je to u zemljama Evropske unije.

“Razmatramo mogućnost da nemamo rampe i stajališta, već da to uradimo u elektronskom obliku kao što se radi u mnogim zemljama EU. Dakle, na ovaj način će se putarina plaćati. Orijentisani smo na ideju plaćanja putem elektronskih formi, u fazi smo realizacije tog projekta”, kaže Aliu.

Stručnjak za saobraćaj Bekim Ahmeti podržava ideju plaćanja putarine, ali izražava zabrinutost zbog troškova koji mogu biti visoki za građane, predlažući da ta naknada bude oko jedan do dva eura. Ističe da visoke cijene putarine mogu negativno uticati na turizam i apeluje na detaljnu analizu prihoda građana i prosječne plate.

„Putarina se mora platiti, ali treba sagledati primanja građana, prosječnu platu, pa analizirati, a ne raditi kao u Albaniji, to je suprotno od privlačenja turista. U Sjevernoj Makedoniji je dva eura, u Albaniji čak pet eura. Maksimum na Kosovu treba da bude dva eura, a idealno jedan euro”, kaže on.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna ocjenjuje da će plaćanje putarine dovesti do boljeg održavanja puteva i uštede budžeta.

“Putevi bi imali bolje, kvalitetnije održavanje, uštedio bi državni budžet, jer bi prihodi trebalo da se utroše na održavanje, to je na centralnim institucijama da odluče, moraju da urade izvodljivost studija, trebalo bi da vide koliko je potrošeno, koliko održavanja je potrebno”, kaže Rafuna.

Profesor Muhamet Sadiku ističe da je održavanje savremenih puteva i autoputeva skupo i da je neophodno plaćanje za njihovo korišćenje.

„Održavanje autoputeva mnogo košta. Prirodno je da treba uvesti naplatu za korišćenje, uprkos činjenici da ta naplata u slučaju Kosova ne bi trebalo da bude visoka, s obzirom na socijalnu situaciju sa kojom se suočavaju stanovnici Kosova, jer će te autoputeve uglavnom koristiti građani Kosova i oni iz susjednih zemalja”, kaže Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Teve1