Poslanik PDK

Zamjenik predsjednika Skupštine Kosova iz redova PDK Enver Hoxhaj izjavio je da je ratni diskurs premijera Kosova Albina Kurtija isključivo namjenjen u predizborne svrhe i da nanosi političku, diplomatsku i ekonomsku štetu, prenosi Teve 1.

„Diskurs koji je u suštini ratni, i koji podržava premijer Kurti, može se zasnivati na konkretnim informacijama i analizi kako izgleda bezbjednosna situacija na sjeveru zemlje. Ali Vlada Kosova, koja u posljednje tri godine samo govori o ratu, treba da uzme u obzir političku, diplomatsku i ekonomsku štetu koju nanosi zemlji”, izjavio je Hoxhaj.

On je dodao da ne isključuje incidente, ali da ne misli da bi moglo da dođe do rata.

“Ne mislim da će biti rata u klasičnom smislu rata kakav je bio 1999. godine, jer postoji sasvim drugačija bezbjednosna struktura, jačanje države Kosovo. Postoji nova zapadna svijest o krhkosti bezbjednosti. Stoga mislim da je unutrašnji ratni diskurs premijera i ostalih izbornog karaktera. Više diskurs vladavine i populizma koji populisti rade svuda u svijetu“, naglašava Hoxhaj.

Smatra da Kurti bježi od dijaloga zato što se ne slaže sa planom redosljeda koji mu je dostavio emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak u svojoj posljednjoj posjeti Kosovu.

„Uslovi koje je Kurti postavio na posljednjem sastanku govore o tome da je on u svemu podbacio u dijalogu i spoljnoj politici. Umjesto da traži da se sporazum potpiše kada je bilo vrijeme za potpisivanje ugovora u februaru i martu 2023, on traži sada. Umjesto da se predvidi predaja Radoičića dan nakon čina agresije, predviđa se godinu dana kasnije. Umjesto da Brnabićkino pismo pretvori u izgovor za napad na Srbiju u dijalogu, on zapravo bježi od stola. Kada je posljednji put posjetio Kosovo, Lajčak je Kurtiju izneo plan redosljeda. Čini se da je ovaj plan implementacije gori od onoga što su imali ranije na stolu", zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/teve1