Ekonomisti sa Kosova ističu da je lošom ekonomskom politikom Vlade Kosova napravljen jaz izmađu radnika u javnom i privatnom sektoru, i ocjenjuju da radnici sa platom od 170 eura ne mogu normalno da žive, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednik organizacije “Potrošači“ Selatin Kaçaniku izjavio je da aktuelna vlast ne priznaje svoju krivicu da 30 odsto stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, a da je trećina njih bankrotiralo.

„I vladu smo prije izvesnog vremena obavjestili da je 30 odsto stanovništva klasifikovano kao siromašno, i da je trećina bankrotirala. Sada je srednja klasa ugrožena. Vlada sa nama o tim temama ne razgovara“, rekao je Kaçaniku.

Kaçaniku dodaje da podaci tog izvještaja dokazuju da samo 20 odsto radnika na Kosovu ima pristojnu platu.

“Veoma je teško uzeti u obzir podatak koji dokazuje da samo jedna petina ili 20 odsto ima pristojnu platu, pristojan život, što znači da nemamo pristojan životni standard, nemamo pristojnu socijalnu zaštitu. To znači da siromašna zemlja ima siromašnog građanina i potrošača, a trebalo bi da bude suprotno“, naglasio je Kaçaniku.

Ekonomista Besnik Avdijaj je rekao da je veliki rast cijena posljedica suočavanja sa pandemijom Kovid i rata u Ukrajini, a da istovremeno nije došlo do povećanja budžeta za građane što stalno proizvodi jaz između njihovih mjesečnih primanja i mogućnosti da imaju dostojanstven život.

„Primanja nisu pratila rast cijena zbog čega je stvorena neka vrsta jaza koji stalno raste između njihovih mjesečnih primanja i mogućnosti da vode dostojanstven život. Pa gdje su minimalni troškovi života pokriveni da bi imali mogućnost da uštede”, upitao je Avdija.

On je naglasio da je u javnom sektoru došlo do značajnijeg povećanja zarada u odnosu na privatni sektor, što je, prema ocjeni ekonomiste, samo pogoršalo atraktivnost zapošljavanja u privatnom sektoru.

Dodao je da je u prvih šest mjeseci došlo do promena na tršištu rada i da se vrši pritisak na privatne kompanije da pređu na šeme kompenzacije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomija online