BiH i Kosovo žarišta

Poruka Nato samita je da ovaj savez i EU neće dozvoliti drugu krizu u Evropi - ni u Bosni i Hercegovini, ni na Kosovu, kaže za Kosovo onlajn profesor nauke o bezbjednosti Avni Islami.

Navodi da je sa samita održanog u SAD povodom 75. godišnjice formiranja Sjevernoatlantske alijanse, koja se smatra jednim od najmoćnijih saveza svih vremena, preneto nekoliko poruka, počev od rata u Ukrajini, a zatim i za krizu na Bliskom istoku i naravno poruka koja je preneta Zapadnom Balkanu.

Islami kaže da su na Zapadnom Balkanu Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalno izloženi visokom riziku od destabilizacije, s obzirom na to da politike Srbije i Kosova nisu iste.

"Dakle, s obzirom na to da Srbija ne priznaje državu Kosovo koju je međunarodno priznalo više od 100 zemalja, razgovori ne idu kako bi trebalo, da se postigne sveobuhvatan dogovor i konačno priznaju jedni druge. Poruka Nato samita je da ovaj savez i EU neće dozvoliti drugu krizu u Evropi ni u Bosni i Hercegovini ni na Kosovu. Mislim da je samit Natoa bio jasna poruka za Srbiju i Kosovo da nastave međusobne razgovore za postizanje trajnog mira ne samo na Kosovu i Srbiji već i u Bosni i Hercegovini i uopšte na Zapadnom Balkanu", navodi Islami.

On dodaje da Srbija nije zainteresovana da bude dio Nato i EU, jer Srbija, kako kaže, tradicionalno koordinira svoju politiku sa Rusijom.

"Rusija je zainteresovana da proširi svoja ovlašćenja na Kosovu, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Centralnoj Evropi. Dakle, postoje dvije politike koje se suprostavljaju jedna sa drugom", ističe Islami i dodaje da je važno razgovarati sa predstavnicima Kosova i Srbije, "kao i da imamo trajni mir u Bosni i Hercegovini".

Izvor: Kosovo Online