Institut za političke studije

Kosovski Institut za političke studije u izvještaju „Godišnjak spoljne politike” konstatuje da je tokom cijele 2023. godine bila evidentna stagnacija spoljne politike, uz pogoršanje odnosa sa međunarodnim partnerima i uvođenje sankcija EU, kao rezultat nedostatka istinskog dijaloga Kosova i Srbije, preneo je Teve 1.

U izvještaju se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova nije uspjelo da obezbjedi priznanje pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

Istraživač ovog Instituta Jon Krasniqi, kaže da je od prošle godine zabilježeno više susreta sa grčkim zvaničnicima i posjeta Grčkoj, ali bez konkretnih pomaka.

"Kada je riječ o bilateralnim odnosima sa tih pet zemalja, vidimo da se nešto više ne dešava. Vrlo malo se dešava sa Grčkom, uz priznavanje pasoša od strane Španije, ali sa Rumunijom, Slovačkom i Kiprom skoro da uopšte nije bilo pomaka“, ukazao je Krasniqi.

Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo za Teve 1 nalaze ovog izvještaja.

S druge strane, bivši ambasador Sylë Ukshini kritikovao je odnos EU i pet članica „nepriznavača“ prema Kosovu.

"Mislim da bi u dijalogu, pošto je EU posrednik, trebalo da bude neka vrsta zahtjeva. Ako EU želi da ostane kredibilan akter, nema smisla da se pet zemalja Unije svrstava sa Kubom, Venecuelom, Rusijom… a, da EU posreduje. To nema smisla za Kosovo, za samu politiku i institucije EU“, rekao Ukshini.

Budući da ocjenjuje da EU ne zadržava neutralnu poziciju, ne očekuje napredak u dijalogu Kosova i Srbije.

"Ako ovih pet zemalja ne zauzimaju neutralnu poziciju, već zauzimaju stav prokubanski, proiranski, prosrpski, proruski… dijalog se pod tim uslovima ne može nastaviti“, smatra Ukshini.

U Godišnjaku se konstatuje da je Kosovo nedavno uvećalo saradnju sa Turskom u oblasti bezbjednosti, kao i sa nordijskim zemljama.

 Izvor: Kosovo Online/Teve1