Utisci iz Vašingtona

Predsjednica Vjosa Osmani predstavljala je Kosovo na završnom događaju samita NATO-a u Vašingtonu. Osmani je rekla da je za Kosovo prvi put u historiji da je kao država uključena u aktivnosti Samita NATO-a.

"Za NATO je to bila historijska godišnjica, 75. godišnjica koja je obilježena u Vašingtonu, istovremeno i za Kosovo historijska godišnjica jer je to 25. godišnjica ulaska NATO snaga na Kosovo, koji ostaje najduži, najuspješniji i najveći u historiji ovog saveza“, rekla je Osmani.

Osmani je istakla da je na otvaranje samita pozvao sekretar Anthony Blinken, koji je u svom govoru posebno istakao doprinos Republike Kosovo agendi za žene, mir i bezbjednost. Osmani je dodala da je sa Blinkenom razgovarala o saradnji Kosova i SAD.

Štaviše, predsjednica Osmani je ocijenila izuzetnim učešće Kosova kao zemlje na ovom samitu jer, kako je rekla, Kosovo još uvijek nije članica NATO-a, čak nije ni u Partnerstvu za mir i nema čak ni status partnera. 

"Ali poziv meni kao predsjednici, kao predstavnici Republike Kosovo, bio je zbog veoma posebnog odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i posebnog značaja koji SAD daju miru, bezbjednosti i uspjehu Republike Kosovo. I vjerujem da je to veoma moćna poruka da je put Kosova ka NATO nepovratan, naravno da moramo prevazići određene prepreke u vezi sa četiri nepriznate države u okviru NATO alijanse“, rekla je Osmani.

Predsjednica Osmani je govorila i o mogućnostima članstva u NATO. Ona je rekla da je ovo proces koji zahtjeva niz reformi od Republike Kosovo.

"Ali glavna prepreka, rekla bih, u političkom aspektu, jeste prepreka od četiri zemlje NATO-a, koje nisu priznale Kosovo, neke od njih imaju mnogo pozitivniji stav prema Kosovu, a neke su rigidnije. Međutim, ja sam kao predsjednica Kosova angažovana u intenzivnoj komunikaciji sa svim ovim zemljama. Mogu da kažem da naš uspjeh zavisi i od posvećenosti najjače zemlje u NATO-u, Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se ove prepreke prevazišle”, rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, Kosovo i danas zaslužuje da uđe u NATO, ali da to nije lak proces za Kosovo, "kompleksan je u političkom aspektu, ali dok budemo radili za NATO i dok naporno radimo blizu naših saveznika, posebno SAD, uvjerena sam da će taj trenutak doći vrlo brzo“, dodala je ona.

Osmani je u intervjuu za RTK govorila i o sastanku sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ističući da je Francuska jedna od glavnih zemalja na nivou evropskog kontinenta i organizacija koje funkcionišu u okviru Evrope, ali i u NATO kao transatlantski savez.

Predsjednica Osmani je navela da je sa predsjednikom Macronom imala veoma važan razgovor o mnogim aspektima i to ne samo u međunarodnom kontekstu, već i o unutrašnjim reformama koje Kosovo sprovodi u različitim oblastima, uključujući i u oblasti vladavine prava, gdje je on rekao da će dati punu podršku evroatlantskog puta Kosova.