Sve prema standardima

Vlada Kosova reagovala je sinoć na mnogobrojne i to ozbiljne kritike domaće i međunarodne stručne javnosti nakon što je juče u Skupštini Kosova usvojen nacrt Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije (KPM). Dok stručna javnost upozorava na „mračan dan za slobodu medija i demokratiju“ na Kosovu, vlada kaže: „Donosi ravnopravnost i zdravu konkurenciju na tržištu“. Priznaje: Zakon je reformativan.

Uprkos prethodnom talasu upozorenja da aktuelni Nacrt Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije nije u skladu sa standardima EU i Savjeta Evrope, te da je neophodno da se ponovo razmotre predloženi amandmani prije njegovog usvajanja, skupština Kosova usvojila je u petak ovaj Nacrt zakona, bez unešenih amandmana.

Zakon između ostalog, predviđa licenciranje onlajn medija, njihovo praćenje i kazne do 40,000 eura. Tu su i druga osjetljiva pitanja kao što je finansiranje Nezavisne komisije za medije, procedure izbora i mandati njenih članova.

Domaća stručna i međunarodna javnosti dijele stav: Velik udarac na slobodu medija. Pokušaj vlade da sada i zakonskim putem utiče na kritiku.

Sa takvom su se porukom smenjivali i novinari i diplomate.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutierez poručio je da je „mračan dan“ za slobodu medija i demokratiju na Kosovu.

Pravna savjetnica Evropskog centra za slobodu štampe i medija, Flutura Kusari je izglasani Nacrt zakona nazvala „antievropskim“.

Predsjednik Saveta za štampu Kosova, Imer Mushkolaj, poručio je da Vlada Kosova ima za cilj da kontroliše medije, te da je upravo zbog toga zakon i izglasan.

„Usvajanje ovog zakona – koji većinski, prema mišljenju stručnjaka, ne ispunjava evropske standarde – najveći je udarac slobodi medija i pokušaj zauzimanja medija“, poručio je Mushkolaj.

„Zakonom o Nezavisnoj komisji za medije, (vladajuća) većina ima za cilj da disciplinuje i kontroliše medije, kazao je predsjednik Udruženja novinara Kosova Xhemajl Rexha.

Za samo Udruženje novinara Kosova zabrinjavajuće je to što je Samoopredjeljenje „do te mjere istrajalo u namjeri da ovaj zakon izglasa, da su čak to učinili i sa minimalnim kvorumom i bez prisustva opozicije“.

Takođe, posebno zabrinjavajuće je što aktuelna vlast, ističu iz AGK, nije uzela u obzir primjedbe koje su date kada je prvi put ovaj Nacrt dat na glasanje.

Opozicione Demokratska partija i Demokratski savez Kosova su najavile da će zakon dostaviti Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti tog propisa.

Reaguju ambasadori, OSCE, EU, a upravo je potonja upozorila uoči drugog čitanja Zakona, još prije par nedjelja, zatraživši da skupština ponovo razmotri amandmane, odnosno brojne komentare koje je imala EU kako bi se ovaj Zakon uskladio sa njenim standardima i preporukama Savjeta Evrope.

Vlada tvrdi da je sve prema standardima

Ne samo što nisu poslušali već poručuju: „Zakon donosi ravnopravnost i zdravu konkurenciju na tržištu“.

„To je zato jer ovaj zakon u potpunosti prati Direktivu EU za audiovizuelne medijske usluge (AVMS) koju su izradili stručnjaci Evropske unije“, kaže u saopštenju Vlada Kosova.

Nacrt su zakona o KPM doneli na ovim principima:
- „puno poštovanje AVMS direktive“;
- „usaglašavanje ovog Nacrta zakona sa važećom zakonskom regulativom“ i
- „da obezbjedi sprovođenje garantovanih prava odgovornosti povjerenih svim subjektima, od strane nezavisnog ustavnog organa, odnosno Nezavisne komisije za medije“.


Jedan od najosjetljivijih dijela novog Nacrta zakona, je ono što su medijski stručnjaci i novinari protumačili kao mogući pokušaj cenzure i kontrole medija u budućnosti: kontrola video i audio sadržaja na ovim medijima, kao da su televizije.

„Svaki portal koji proizvodi vijesti je samoregulišući, ali, svaki portal koji proizvodi i objavljuje vijesti putem audio ili video poruka, mora da podleže istim pravilima kao i ona koja važe za televiziju, jer oba imaju istu publiku, i imaju istu svrhu – informisanje. Dakle, i jedni i drugi, kao tržišni konkurenti, podležu regulaciji istog nezavisnog tijela, u ovom slučaju Nezavisne komisije za medije“, navedeno je u sinoćnjem odgovoru vlade, uz dodatak:

„Kosovo nema druge nezavisne, institucionalne mehanizme koji bi mogli da izvrše ovaj zadatak KPM-a. I ovi stavovi su usklađeni sa odlukama Evropskog suda pravde“.

Vlada Kosova pri tom saopštava da su novim zakonom „očuvali“ nezavisnost medija od političkog uticaja i svakog drugog uticaja, koji bi se takvim mogao percipirati u javnosti.

Slično – „nijedna politička partija i vjerska zajednica ne mogu imati imovinu u medijima“.

Naši građani će u svakom trenutku biti obavješteni o tome ko prenosi vijesti putem pristupa KPM platformi koja će tačno identifikovati krajnje korisnike svakog medija

Oni tvrde da su tokom konsultacija i javnih slušanja koje je organizovao Kurtijev kabinet, saslušali mnoge strane, stručnjake, predstavnike medija i civilnog društva. Preko toga: „Oni su se sastali i sa stručnjacima koji su izradili Zakon, takođe u organizaciji kabineta premijera“, piše u saopštenju.

Navode i da su „ponudili“ Asocijaciji novinara Kosova „poseban sastanak“ sa stručnjacima nakon njihovih komentara. Istovremeno, ne daju odgovor da li je do toga i došlo.