Nema potrebe za uvozom

Iako žetva na Kosovu još traje, kosovske institucije objavile su podatke o ovogodišnjem prinosu uz zaključak da je „hljeb obezbjeđen“ i da neće biti potrebe za uvozom, prenosi Gazeta express.

Premijer Albin Kurti i ministar poljoprivrede Faton Peci juče su prisustvovali žetvi u selu kod Mališeva.

Kurti se nakon posjete obratio građanima preko društvene mreže Facebook, gdje je rekao da ove godine neće biti potrebe za uvozom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja navodi da se ove godine očekuje proizvodnja od 325.000 tona pšenice.

„Na osnovu informacija koje smo dobili sa terena, smatra se da je stanje površina zasađenih bijelim žitaricama, a posebno pšenicom, zadovoljavajuće i naša očekivanja su da će prosječan prinos biti od 4.500 do oko 5.000 kilograma po hektaru. Ukupna proizvodnja ove godine očekuje se oko 325.000 tona pšenice“, naveli su u Ministarstvu.

Za tačnu cifru kažu da treba čekati potpuni završetak žetve, jer kako tvrde, imaju podatke samo za površine koje su podržane subvencijama.

Na osnovu broja zahtjeva za subvencije, Ministarstvo je saopštilo da su ukupne površine zasađene ovom kulturom preko 65. 000 hektara.

Udruženje mlinara Kosova saopštilo je da je još rano da se iznose tačne brojke. Baškim Zejnulahu izrazio je skepsu da će ceo iznos koji je Kosovu potreban biti obezbjeđen, ali da je godina bila veoma dobra i da je prinos pšenice povećan do 20 odsto.

„Količina od 300.000 tona za kojom imamo potražnju i potrebu na Kosovu nije zagarantovana 100 odsto“, rekao je Zejnulahu.

Prema statistikama Carine Kosova ove godine je uvezeno pšenice u vrijednosti od skoro 10 miliona eura. Prošle godine uvezena pšenica bila je u iznosu od preko 36 miliona eura, a najviše je uvezeno iz Srbije.

Pšenica se uvozila i iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Njemačke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Italije, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express