Kršenje Ustava

Demokratski savez Kosova ističe da je usvajanje Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije, kao i o Tužilačkom savjetu Kosova, pokušaj aktuelne vlade Albina Kurtija da zauzme i kontroliše slobodne institucije na Kosovu.

LDK ukazuje da se tim zakonima krši Ustav i narušava demokratska ravnoteža na Kosovu, prenosi Reporteri.

"Današnje usvajanje, u improvizovanoj sali skupštine od strane poslanika vladajuće partije, dva zakona od vitalnog značaja za društvo, odražavaju tendenciju neustavnog zauzimanja institucija. Ova praksa, već potvrđena presudama Ustavnog suda, nastavak je kontinuiranih populističkih nastojanja Albina Kurtija da izradi zakone koji ne poštuju demokratsku ravnotežu u zemlji, kao i podjelu uloga nezavisnih institucija na Kosovu", navodi se u saopštenju stranke.

LDK poručuje neće prihvatiti i tolerisati da se kontrolišu pravosudne institucije i mediji.

"Demokratija kao vrijednost i kao praksa može biti teška za levičarske ekstremiste, ali za Kosovo je svetinja", ukazuju iz LDK.

Iz stranke najavljuju da će ova dva zakona uputiti Ustavnom sudu.

"Naši radni timovi od danas su pristupili izradi relevantnih predmeta za Ustavni sud, uz puno uvjerenje da će, kao i u prethodnih 10 neustavnih slučajeva, i ova dva zakona dobiti isti zaključak. Na žalost po zemlju, gubitak vremena za pristojnu i temeljnu reformu pravosuđa ne može da se nadoknadi. Ova vlast završava četiri godine vladavine u protivustavnom pokušaju zauzimanja institucija, bez konkretnih rezultata i bez suštinskog razvoja u bilo kojoj oblasti", zaključuju u LDK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri