Vječna zahvalnost

Premijer Albin Kurti učestvovao je sinoć na manifestaciji koju je organizovala ambasada Francuske na Kosovu, povodom obilježavanja nacionalnog dana Francuske, a tom prilikom poručio je da je Pariz od Nato bombardovanja Srbije 1999. godine do danas među najvećim partnerima Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Kurti je čestitao Francuskoj i francuskom narodu godišnjicu njihovog nacionalnog praznika.

"Ljeto 1789. bilo je istorijsko, ne samo za narod Francuske, već i za sve narode koji vole slobodu i demokratiju", kazao je.

Kurti je osvrćući se na nedavno održane izbore u Francuskoj, dodao da i danas, 235 godina kasnije, Francuska slavi još jedno istorijsko ljeto, inspirisano istim vrijednostima.

"Građani Francuske su 7. jula ponovo potvrdili svoju posvećenost slobodi i jednakosti, ubedljivo glasajući za Republiku i Evropu. Iako razdvojene više od dva vijeka, 1789. i 2024. godina su usko povezane", kazao je dodajući da današnja sloboda i demokratski izbori ne bi bili mogući da nije bilo revolucije 1789.

Govoreći o odnosima Kosova i Francuske, Kurti je naveo da se Francuska uvijek našla Kosovu.

"Od intervencije Natoa 1999. godine, preko deklaracije nezavisnosti 2008. godine, pa do danas, Francuska je među prvim prijateljima Kosova i nastavlja da bude među najboljima. U najvažnijim trenucima naše istorije, kao narod i kao zemlja, u vremenima radosti i tuge, našli smo vas pored sebe. Zbog toga smo bili, jesmo i uvijek ćemo biti zahvalni", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online