I sa narodom BiH

Premijer Albin Kurti istakao je danas da kroz usvajanje Deklaracije o odavanju počasti i sjećanju na žrtve u Srebrenici 1995. godine u parlamentu, Kosovo pokazuje solidarnost sa preživjelima i porodicama žrtava, ali i poštovanje prema odluci Ujedinjenih nacija.

Naveo je da je "narod Kosova budući da je i sam žrtva zločina po međunarodnom pravu", osjeća duboku empatiju i povezanost sa žrtvama Srebrenice i sa narodom Bosne i Hercegovine.

"Danas je u Skupštini Kosova usvojena Deklaracija o podršci Rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Kroz ovu Deklaraciju, reafirmišući protivljenje Kosova nekažnjivosti genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina ili drugih kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava ljudskih prava, parlament pohvaljuje usvajanje Rezolucije GS UN o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine", napisao je Kurti na Facebooku.

Dodao je da je Kosovo "ne zaboravlja niti oprašta zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koje je Srbija počinila nad građanima Kosova u svim fazama, a posebno tokom 1998-99."

Izvor: Kosovo Online