Mračni dan!

Misija OSCE na Kosovu saopštila je da je zabrinuta zbog određenih aspekata današnjeg usvajanja novog Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije u Skupštini Kosova, podsjećajući da su međunarodni stručnjaci za medijsko pravo dali detaljne preporuke o usklađivanju zakona sa međunarodnim standardima, ali da većina ovih preporuka nije odražena u usvojenom zakonu.

Iz Misije OSCE ističu da Nezavisna komisija za medije ima ključnu ulogu u kosovskom medijskom regulatornom okviru i da je njena sposobnost da radi nezavisno i profesionalno bila ključna za njen kredibilitet i autoritet.

Podsjećaju da su međunarodni stručnjaci za medijsko pravo, u ime Savjeta Evrope, Evropske unije i OSCE-a, dali detaljne preporuke o usklađivanju zakona sa međunarodnim standardima,ali da, nažalost, većina ovih preporuka nije odražena u usvojenom zakonu.

„Ključne preporuke stručnjaka koje nisu uzete u obzir odražavale su zabrinutost u vezi sa novim odredbama koje će uticati na sastav, ulogu i odgovornosti NKM, kao i na procedure za izbor novih članova i uslove rada za one koji su izabrani. Preporuke o ulozi i odgovornostima MOS tokom izbornih kampanja takođe su zanemarene“, navodi se u saopštenju OSCE-a.

Proširenje nadležnosti Nezavisne komisije za medije na društvene medije, zajedno sa odsustvom jasnih kriterijuma za blokiranje štetnog sadržaja, izaziva zabrinutost u pogledu proporcionalnosti i ima potencijalne implikacije na slobodu izražavanja, navode iz OSCE-a.

U saopštenju se ističe da su učinjeni neki pokušaji da se revidiraju određeni članovi kako bi se postigla pravna jasnoća i uvele proceduralne garancije, ali da zakonu još uvijek nedostaju efikasni mehanizmi samoregulacije.

Iz OSCE-a navode da iako pozdravljaju uvođenje propisa koji se odnose na vlasništvo i koncentraciju medija, takođe napominju da im nedostaje proceduralna čvrstina.

„Međunarodni eksperti dali su svoje komentare i preporuke u nastojanju da osiguraju da ovo novo zakonodavstvo ne samo da odražava međunarodne standarde i najbolju praksu, već i da bude u skladu sa svrhom, da ojača Nezavisnu komisiju za medije i zaštiti najvažnije nezavisnost ovog tijela“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Misija OSCE ostaje posvećena podršci Kosovu u usklađivanju svog zakonodavstva sa najvišim međunarodnim standardima.

„Biće važno da zakon koji je sada usvojen bude predmet sveobuhvatne revizije, tokom koje treba tražiti stavove i kosovskih i međunarodnih eksperata. U međuvremenu smo spremni kao i uvijek da podržimo MOS stručnim savjetima i izgradnjom kapaciteta“, zaključuje se u saopštenju.
 
Izvor: Kosovo Online