Poslanica VV

Poslanica Poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Jeta Statovci smatra da je Srbija glavni krivac što Kosovo još nije uspjelo da se pridruži Savjetu Evrope, prenosi Ekonomija onlajn.

Statovci je zatražila da se Kosovu posveti više pažnje za jačanje članstva u međunarodnim organizacijama, jer vjeruje da su se uslovi već stekli.

„Znamo da su naši odnosi sa Srbijom i dalje neprijateljski odnosi, gdje Srbija nije odustala od svojih destruktivnih tvrdnji", rekla je ona.

Kako je rekla, „poljupci" SAD i EU prema Srbiji utiče na kažnjavanje Kosova, kao i na nemogućnost stvaranja stabilnosti i mira u regionu.

„Njihov neprijateljsko-destruktivni pristup se nastavlja, vjerujem da samo pojačana i usredsređena pažnja na Kosovo i jačanje Kosova, a ne da maze Srbiju, stvara normalizaciju koja onda doprinosi stabilnosti i miru u regionu“, kazala je Statovci.

Ona je istakla da je Kosovo pristankom na sporazum ispunilo svoju zakonsku obavezu, ali u slučaju da Srbija odbije da potpiše, to utiče na narušavanje teritorijalnog integriteta i na nepoštovanje suvereniteta.

„Čak utiče i na blokadu institucija da se priključe međunarodnim organizacijama i dalje razvijaju Kosovo. Dakle, imamo sporazum koji treba da se formalizuje i onda se strane povinuju tom zakonskom sporazumu, koji dobija svoj konačan oblik i u okviru potpisivanja. Dakle, kada se poštuje suverenitet, poštuje se teritorijalni integritet, otklanjaju se pretenzije prema drugima, ne blokiraju se institucije u okviru svojih nastojanja da se uključe u mehanizme“, poručila je Statovci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online