Bivši diplomata

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi uputio je kritike na račun spoljne agende premijera Albina Kurtija koji je već danima van Kosova u posjeti prvo Grčkoj, a zatim i Turskoj, navodeći da ostaje posebno izolovan od SAD i Evropske unije.

Selimi je putem društvene mreže “X” naveo da je Kurti zalutao.

“Mjesec dana poslije posjete Turskoj, kada se sastao sa Erdoganom, ponovo dolazi u Tursku, sada četiri dana provodi u `radnoj posjeti` Izmiru. Ništa loše u posjeti Turskoj, ali Kurti je aktuelni premijer zemlje sa mnogo hitnih izazova”, naveo je Selimi.

On je podsjetio da je Kurti prije Turske boravio u Grčkoj.

“On je van zemlje već devet uzastopnih dana. Kurti je izolovan i ima vrlo malo bilateralnih posjeta ili značajnih putovanja. On zaista ne može da ode u SAD jer je dobrovoljno spalio svoje odnose sa administracijom”, naveo je Selimi.

Takođe, Selimi navodi da Kurti ne može da poseti velike zemlje EU nakon fijaska u Savjetu Evrope, podsjećajući da je Kosovo još uvijek pod sankcijama.

“Predsjednica Osmani je postala jedina ličnost koja se poziva na velike samite i događaje. Dakle, imamo po strani premijera koja besciljno luta i predsjednicu sa sopstvenim planom”, istakao je on.

Selimi je upitao zbog čega Kurti želi da bude premijer.

“On nema nikakvog razumijevanja, pa čak ni interesovanja za privredu ili kako da dođe do velikih investicija. On nije zainteresovan za dijalog sa Srbijom kako bi se riješio veliki problem. Njegovi odnosi sa regionalnim liderima su nepostojeći”, naveo je Selimi.

Selimi tvrdi da je Kuritjeva vlada “u dronjcima” i statistički najslabiji u modernoj istoriji Kosova u glasanju za nove zakone.

Izvor: Kosovo Online