Kazna

Predsjednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca rekao je da njegova izjava o obuci terorističkih grupa u Srbiji i riziku da one destabilizuju Kosovo, nije imala za cilj da uplaši narod, već da na neki način obavjesti međunarodnu zajednicu kako bi Srbija bila kažnjena.

"Svi znaju da Srbija ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Ona nikada nije odustala od ovih tvrdnji, ali Kosovo, istovremeno, nikada nije bilo spremnije da odgovori na bezbjednosne izazove", rekao je Konjufca novinarima po završetku sjednice.

Kako je dodao, niko ne govori takve izjave da bi uplašio građane ili da izazove bilo kakvu paniku.

"Narod Kosova je veoma miran, vjeruje u državu i u naše institucije da se suprotstave Srbiji", rekao je Konjufca.

Poručio je međunarodnoj zajednici da treba da kazni Srbiju.

"I zato što postoje grupe koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo, one postoje, sklonjene su u Srbiji. Unutar Kosova situacija nikada nije bila više pod kontrolom, grupe koje su destabilizovale Kosovo nikada nisu bile slabije i uništavaju se. Da su iz Srbije, gdje vježbaju, koji uzimaju oružje i nalaze se skloništa, potvrđuju naše bezbjednosne institucije. Ono što sam podijelio je ono što je Wesley Clark rekao poslije dva dana. Ne kažemo da ove izjave treba izazivaju strah. Međunarodna zajednica mora da kazni Srbiju", rekao je Konjufca.