Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula usvojila deklaraciju o odavanju počasti žrtvama genocida.

Zamjenik predsjednika Skupštine Bahrim Šabani pročitao je tekst deklaracije u kom se osuđuje nekažnjivost počinilaca genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i drugih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Navodi se da Kosovo podržava nastojanja za održivi mir, pravdu i pomirenje, u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid.

Šabani je rekao da je Kosovo solidarno sa preživelima genocida u Srebrenici, ističući da sećanje na "Srebrenicu treba da služi kao podsjetnik na kolektivnu odgovornost da se ovakve tragedije spriječe u budućnosti".

Zamjenica premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi, govoreći o genocidu u Srebrenici, rekla je da je "naša dužnost da se uvijek suprotstavljamo mržnji i diskriminaciji, da govorimo i dignemo glas protiv takve nepravde”.

Dan ranije Vlada Kosova odlučila je da 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Skupština Kosova 2021. godine usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine donio presudu u kojoj se navodi da je Vojska Republike Srpske počinila genocid u Srebrenici u julu 1995. u kom je ubijeno više od 8.300 Bošnjaka.

Isti sud proglasio je Srbiju krivom za nespriječavanje genocida i saopštio da je Srbija prekršila obavezu da kazni počinioce genocida.

Tekst deklaracije koji je pročitao zamjenik predsjednika Skupštine Bahrim Šabani:

Danas je 11. juli.
Poštovani, na isti ovaj datum je prije 29 godina izvršen stravičan genocid nad Bošnjacima, civilima u Srebrenici u Bosni i Hercegovini. Ovaj zločin, koji se dogodio u srcu Evrope, zaprepastio je svijet, a zatim i osudili ga skoro svi slobodarski narodi svijeta. I kada se mislilo da su monstrumi ljudskih duša nestali u svjetskim ratovima, u 20. vijeku vaskrsavaju u liku sugrađana i komšija bošnjačkih ne imajući milosti ni prema koga; ni prema starijima, ni prema invalidima, ženama, a što je najstrašnije niti prema djeci. 
Potoci krvi ubijenih i zaklanih Bošnjaka tekli su i napajali zemlju bosansku na, koje li ironije, putu spasa bez povratka. Srbijanska vojska i paravojska su u julu na ovaj dan 1995. godine u ovom kraju istočne Bosne i Hercegovine ubile više od 8.000 Bošnjaka.
Poštovani prisutni!
U ovim trenucima tuge, na Dan sjećanja genocida u Srebrenici, želim poručiti, da mi Bošnjaci Kosova, Vlada Kosova i cio slobodarski narod Kosova nikada nećemo zaboraviti, a još manje oprostiti dušmanima i dželatima koji napraviše, te godine u Srebrenici, i 11. genocid nad nedužnim i miroljubivim bošnjačkim narodom u BiH. 
S druge strane, u ovim trenucima s ponosom želim istaći da je Vlada Kosova jučer usvojila prijedlog da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, na bazi Rezolucije Skupštine Kosova, od 7. jula 2021. godine, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, ali i u kontekstu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta i Rezolucijom Generalne skupštine UN-a.
Neka je vječni mir svim žrtvama Srebrenice. Neka se ovakav zločin nikada i nikome više ne ponovi.