Strateški cilj

Bivši ambasador Kosova u Bugarskoj Edon Cana smatra da je članstvo Kosova u Nato važniji strateški cilj od članstva u EU, preneo je Dukađini.

Cana je istakao da je od posebnog značaja to što predsjednica Kosova Vjosa Osmani učestvuje u Vašingtonu na Forumu koji se održava u okviru Samita Natoa.

"Svaki put kada Kosovo učestvuje na samitima Natoa ili u organizacijama u okviru Alijanse, to je od posebnog značaja, jer je članstvo u Natou važniji strateški cilj Kosova od EU. Dakle, približavanje Kosova Natou ili prisustvo Kosova na ovom važnom samitu, simbolično s obzirom na godišnjicu, dobra je vijest“, rekao je Cana.

I sastanke sa visokim zvaničnicima, Cana naziva važnim, ali bez suštine jer nema pomaka u integracijama.

"Ovakvi sastanci nemaju značaj, jer je Kosovo u posljednje tri godine zabilježilo neviđenu regresiju po pitanju zahtjeva za člansto u Natou, donoseći drastične odluke koje nismo videli od proglašenja nezavisnosti", naveo je Cana.

Tekst Albina Kurtija u New York Timesu, povodom 75. godišnjice Nato, nazvao je "populističkim člankom".

"Za osobu koja ne poznaje prilike ili istoriju Kosova, taj članak je izvanredan, ali ipak, kada se ima u vidu kontekst, on je plagijat. Ne mislim da je ukraden sam tekst, već njegov koncept. To je vrlo licemerno, ali je svojstveno populističkim političarima. No, dobro. To je napisao premijer Kosova, Albin Kurti", zaključio je Cana.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini