Na putu normalizacije

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručio je, sumirajući proteklu sedmicu, da su na sastanku glavnih preovarača dogovoreni neki naredni koraci, ali da je izostao napredak u implementaciji sporazuma na putu normalizacije.

"U Briselu sam bio domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije… Nakon više od sedam sati intenzivnih diskusija, dogovorili smo konkretne naredne korake u vezi sa nekoliko praktičnih pitanja. Nažalost, nismo uspeli da napredujemo u velikoj slici – implementaciji Sporazuma na putu normalizacije“, napisao je Lajčak na Facebooku.

Dodao je da je iz Brisela otputovao u Madrid, gdje je učestvovao na inauguracionom sastanku Grupe na visokom nivou Svjetskog ekonomskog foruma za stratešku povezanost i na godišnjem sastanku Evropskog savjeta za spoljne odnose.

Oba događaja su, naveo je, bila izuzetno korisna za diskusiju o pravcu evropske politike i razmjenu ideja sa brojnim stručnjacima.

"Na marginama sam takođe imao priliku da se ponovo povežem sa mnogim mojim kolegama i dobrim prijateljima. Iskoristio sam boravak u Madridu da o dešavanjima na Zapadnom Balkanu razgovaram i sa španskim državnim sekretarom za evropska pitanja“, dodao je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online