Saradnja se nastavlja

Zajedničke sjednice vlada Kosova i Albanije, kao ni sastanci premijera Albina Kurtija i Edija Rame ne očekuju se u bliskoj budućnosti, piše Koha.

Dok Vlada Albanije nije odgovorila na pitanja o sljedećem sastanku, Vlada Kosova je saopštila da nije određen datum za zajednički sastanak.

"Ministarstva obe zemlje nastavljaju redovnu saradnju u realizaciji zadataka definisanih prethodnim sporazumima i redovno razgovaraju o unapređenju saradnje u budućim procesima. Do sada nije određeno vrijeme za zajednički sastanak", izjavio je portparol Vlade Perparim Kryeziu.

Sastanak dvije vlade nije održan u junu prošle godine, nakon što je premijer Rama otkazao učešće, zbog razlika u stavovima sa premijerom Kurtijem.

Iako sastanak nije održan, Kosovo i Albanija potpisali su na desetine sporazuma, od kojih je većina, prema riječima portparola Vlade, Perparima Kryeziua, sprovedena.

"Nivo implementacije bilateralnih sporazuma između dvije vlade znatno je viši nego u prošlosti, kada su odnosi Kosova i Albanije bili više ograničeni nivoom ličnih odnosa šefova vlada. Danas imamo više trgovinskih razmjena nego u prošlosti. Albanija je naš glavni trgovinski partner u regionu. Zahvaljujući saradnji sa Albanijom, organizujemo Mediteranske igre 2030. godine. Postali smo dio albanske berze električne energije ALPEKS. Imamo više posebnih prekograničnih prelaza i pojednostavljene procedure prelaska granice, zahvaljujući potpisivanju i primjeni graničnih protokola", naveo je Kryeziu.

Već poznata neslaganja u vezi sa regionalnim politikama, kako je dodao, odnosno inicjativom Otvoreni Balkan, nisu predstavljala prepreke u bilateralnoj međuresornoj i međuvladinoj saradnji, koja je usmjerena na dobro građana Kosova i Albanije.

"To je za nas najvažnije", dodao je.

Politički analitičar iz Albanije Agim Baci ocjenio je kao uznemirujući nedostatak komunikacije između dva lidera.

Prema njegovim riječima, premijer Rama i premijer Kurti imaju obavezu da pronađu rješenje, dok je održavanje sastanaka dvije vlade neophodno.

"Kurti i Rama dolaze i odlaze, ali Albanija i kosovski Albanci ostaju", kazao je.

Kosovo i Albanija održali su osam zajedničkih sastanaka. Uprkos otkazivanju prošlogodišnjeg sastanka, resorna ministarstva su nekoliko nedjelja kasnije potpisala 13 sporazuma u različitim oblastima. Pored njih, Kosovo i Albanija imaju i 41 potpisan sporazum sa prethodnih sastanaka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore