Nezavisni poslanik

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da ni Kosovo ni Srbija ne mogu da postanu članice EU prije nego što se finalizuje sporazum o normalizaciji odnosa, a nezavisni poslanik u Skupštini Kosova Haki Abazi kaže da je Lajčak, poslije produženja mandata do januara "pojačao retoriku", pokušavajući da pripremi teren za realizaciju svojih ciljeva, prenosi Gazeta Blic.

„Izgleda da je ojačao svoju retoriku pokušavajući da pripremi teren za realizaciju svojih ciljeva u dijalogu, naravno to se može shvatiti kao Lajčakova tendencija da ojača svoju ulogu u dijalogu i time što ćemo biti uspješniji od Mogherini, jer je to razlika ako ostvari ciljeve", izjavio je on.

Abazi ocjenjuje da Lajčak, s druge strane, želi da pokaže kosovskoj strani da sankcije i mjere neće otići kako je premijer Albin Kurti očekivao.

„S druge strane, Kosovo pati od autogolova koje je Kurti postigao dijalogom od početka, prihvatanjem Briselskog i Ohridskog sporazuma i nesprovođenjem obaveza koje je dao Međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji“, zaključio je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic