Poslanik VV

Poslanik pokreta Samoopredjeljenje Agon Batusha, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka da se ni Kosovo, ni Srbija ne mogu pridružiti EU bez finalizacije sporazuma o normalizaciji odnosa, kaže da se nijedna zemlja ne može pridružiti bez dobrosusjedskih odnosa, a posebno u slučaju Kosova i Srbije, dok poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kaže da je neophodno da se doprinese izgradnjo odnosa Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Blic.

"Naravno da to svakako treba da bude kriterijum za Srbiju tokom njenog članstva. Kriterijum treba da bude i regulisanje odnosa sa Kosovom", rekao je Batusha.

Prema njegovim riječima, dijalog treba da bude izbalansiran i naravno da se pozabavi pitanjem događaja u Banjskoj u septembru.

"I potrebno je naravno da imamo potpisan sporazum, inače ne možemo da prihvatimo obaveze za sporazum koji druga strana ne priznaje, nije potpisala. Kosovo uvijek bilo konstruktivna strana i biće, ali naravno štiteći interese i pozicije države", zaključio je Batusha.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da se takve izjave stalno čuju od evropskih faktora i da će evropski put biti zaustavljen dok se ne doprinose izgradnji dobrih odnosa.

"Od međunarodnih faktora se stalno čuju deklaracije da će evropski put Kosova i Srbije biti zaustavljen, sve dok ne doprinesu izgradnji dobrih i kvalitetnih odnosa i faktički se nastavi put evropskih integracija", izjavila je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic