Najjeftinije mjesto za život

Kosovo i dalje ima najeftiniju radnu snagu u regionu, ali su i troškovi života minimalni, kaže predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini. On za Kosovo online dodaje da to privlači strane radnike koji, bar kada je riječ o stručnjacima, često imaju i bolje uslove od domaćih radnika.

"Kosovo i dalje ima najjeftiniju radnu snagu i stalno je potraga za novim radnicima, ali su plate počele da se povećavaju i u privatnom sektoru, što je dobro jer odvraća radnike da napuštaju Kosovo", kaže Shahini.

S druge strane, ocijenjuje on, Kosovo je i najjeftinije mjesto za život na Balkanu.

"Na Kosovu čovek može da živi bolje sa nekom dobrom platom neko u nekim drugim zemljama na Balkanu, jer nije sve poskupjelo. I dalje na Kosovu može da jedeš za dva eura koliko god hoćeš, i dalje na Kosovu možeš popiti kafu za manje od 50 centi i to je nešto čega nema u drugim država", objašnjava on.

Kao problem ocijenjuje loš standard života i navodi da po statistikama UNDP i dalje na Kosovu postoji porast siromaštva.

"I dalje građani žele da napuste Kosovo, jer nemaju neku dobru platu, nemaju neko dobro radno mjesto jer vlada Kosova nema strategiju kako da se bori sa siromaštvom", dodaje.

Shahini kaže da strani radnici na Kosovo dolaze sa svih strana - iz Albanije, Makedonije, Turske, Bugarske, pa čak i iz Evropske unije.

"Najviše su sad počeli da dolaze radnici iz Indije i Bangladeša. Koriste Kosovo kao tranzit, a prema našim podacima prošle godine je došlo više od 5.000 radnika, stranih radnika koji su došli ovdje da rade", kaže on.

Poslovi na kojima rade su različiti, objašnjava, od građevinarstva, uslužnih delatnosti, gastronomije, posebno rad u kuhinji, i uglavnom imaju iste uslove kao domaći radnici, osim jedne kategorije.

"Kad su u pitanju stručnjaci koji dolaze sa strane, oni traže bolje uslove, bolje plate, stanove..., tako da imaju bolje uslove nego naši radnici", navodi Shahini.

Dodaje da stranci uglavnom dolaze sami, bez porodica. 

"Ako pogledamo radnike koji dolaze iz Indije, Bangladeša, sa Filipina..., više od 50 odsto njih namjerava da ode u Evropu. Oni dolaze zbog toga što je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju i sa namjerom da, poslije nekoliko godine, kada dobiju kosovski pasoš, pobjegnu negdje van", navodi Shahini.