Bliska saradnja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u Washingtonu s pomoćnikom američkog državnog sekretara Jamesom O'Brienom s kojim je, kako je rekla, razgovarala o važnosti bliske saradnje s američkim saveznicima u prevladavanju zajedničkih izazova.

"Zajedno smo također razgovarali o najnovijim kretanjima u dijalogu sa Srbijom i važnosti uloge SAD-a za uspjeh ovog procesa", napisala je Osmani na Facebooku.

Osmani boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na poziv američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena kako bi sudjelovala u aktivnosti o ženama, miru i sigurnosti koja se održava u okviru NATO summita.

Summit, koji se poklapa sa 75. obljetnicom uspostave vojnog saveza, održava se od 9. do 11. jula.

O'Brien je u više navrata pozivao Kosovo i Srbiju da provedu sporazume koji su proizašli iz međusobnih razgovora.

"Da bismo krenuli naprijed, potrebna nam je provedba sporazuma postignutih uz posredovanje EU, uključujući 'hitni napredak' u koracima koji vode do uspostave Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je O'Brien u aprilu ove godine.

Krajem juna rekao je i da je Srbija obećala da će se Milan Radoičić, koji je prihvatio odgovornost za organiziranje napada u Banjskoj, na sjeveru Kosova, suočiti s pravdom.

Napad se dogodio u septembru prošle godine, a vjeruje se da je Radoičić na slobodi u Srbiji.