Zabrinutost

Prema riječima bivšeg ministra trgovine i industrije Ismeta Mulaja, ove nedjelje je poskupelo gorivo na Kosovu. To je primjetila i dijaspora, koja izražavaa zabrinutost. Međutim, ovo poskupljenje demantuje Udruženje naftnih radnika Kosova, piše Teve 1.

„Imamo cijene koje variraju iz mjeseca u mjesec, ovo mi se čini neuobičajenim. To je bjeda za stanovništvo Kosova koje traži naftu ili benzinsku pumpu gdje je cijena najjeftinija“, kaže građanin koga su novinari zatekli na jednoj od benziskih pumpi.

Dijaspora, koja se za godišnje odmore vratila na Kosovo, kaže da su primjetili povećanje cijene nafte.

„Živim u Švicarskoj, ali ovdje su cijene po mom mišljenju katastrofalne. Generalno, za ove ljude ovdje i za nas. Zašto dolazimo, koja je svrha, zašto su cijene tako visoke“, pita Shkurte Maqedonci.

Upravo njihov dolazak, prema riječima bivšeg ministra trgovine i industrije Ismeta Mulaja, razlog je za povećanje ovih cijena.

„Tokom ove nedjelje imali smo poskupljenje nafte za 3 do 5 centi po litru nafte, a u stvarnosti je to neopravdano povećanje. Drugim riječima, trgovci su počeli da dižu cijene, znajući da je potrošnja mnogo veća jer dijaspora dolazi na Kosovo“, rekao je bivši ministar.

Međutim, njegove riječi demantuju iz Udruženja naftnih radnika.

„Od maja mjeseca do danas došlo je do promjena cijena od plus-minus 2 centa. Po cijenama smo najjeftiniji u regionu. Realna cijena za našeg građanina je nekada bila 1 euro, ali to određuju Berza i Organizacija za proizvodnju OPEK-a. Ako se cijene čine visokim, molim građane da koriste gradski prevoz. Pošto je nafta skupa, mi nemamo naplatne rampe na ulazu i izlazu iz Prištine“, kaže Fadil Bernjani, predsjednik Udruženja naftnih radnika.

Izvor: Kosovo online/ Teve 1