(Ne)dostojanstven život

Tek jedna od pet plata na Kosovu ispunjava kriterijume zarade od koje može da se živi, pokazuju podaci objavljeni u publikaciji "Zarada za život radnika na Kosovu: Napor za osnovni, ali dostojanstven život", koju je objavio Edison Jakurtin, predavač na Univerzitetu Lankaster na inicijativu Instituta za socijalnu politiku Musine Kokallari, preneo je Nacionale.

U publikaciji "Zarada za život radnika na Kosovu: Napor za osnovni, ali dostojanstven život" se navodi da je veliki jaz između procjenjene plate potrebne za pristojan život i minimalnih zarada, a nalazi ukazuju na zabrinjavajuću situaciju - većina plata na Kosovu, u javnom i u privatnom sektoru, ne dostiže vrijednost "plate za život".

Procjenjena plata za život, iako neznatno varira između urbanih i ruralnih sredina, iznosi 1.295 eura bruto (1.152 eura neto) mjesečno za standardnu četvoročlanu porodicu. Čak i za zaposlenog koji živi sam, potrebna plata za život se procjenjuje na 816 eura bruto (720 eura neto).

Ipak istraživanje je pokazalo da se samo jedna od pet plata se trenutno smatra "platom za život", što dovodi do ekonomske nesigurnosti.

"Razlike između minimalne zarade i plate za život koji smo izračunali pokazuje da radnici koji primaju minimalac nisu u mogućnosti da pokriju osnovne životne potrebe. I iako bi nova minimalna plata bila značajno povećanje u odnosu na sadašnju, ona bi i dalje bila ispod plate za život", navodi se u publikaciji.

Primjećuje se i da se žene suočavaju sa većom nejednakošću u odnosu na muškarce, koji su bliži dostizanju praga životne plate za razliku od dama u javnoj upravi.

"Dok bi prosječna plata muškaraca u javnoj administraciji morala da se poveća za samo 32 eura da bi dostigla nivo plate za život, za žene bi to povećanje moralo biti skoro 4 puta veće - 125 eura", pokazuju podaci.

Samo u pojedinim sektorima, poput energetike, informisanja i komunikacije, prosječne zarade oba pola prelaze prag za život.

Pored toga, u izvještaju se ukazuje i na generacijski jaz, odnono na razlike u zaradama između mladih i starijih radnike.

Tako bi za one starije od 65 godina, prosječna plata morala da poraste za 531 eura za žene i 492 eura za muškarce da bi dostigla nivo plate za život, dok bi sa druge strane, za zaposlene u dobi od 18 do 24 godine prosječna plata bi morala da poraste 363 eura za žene i 322 eura za muškarce.

Zato se u zaključku istraživanja predlaže brza akcija kreatora politike, preduzeća, sindikata i nevladinih organizacija, a prije svega vladi da poveća minimalnu zaradu.

"Tako velike razlike kao što su ove zahtjevaju hitnu akciju vlade da podigne minimalnu platu, preduzeća da povećaju plate u svojim privrednim sektorima, sindikate da se organizuju oko zarade za život i nevladine organizacije i druge međunarodne organizacije da osmišljavaju politike koje imaju za cilj iskorenjivanje radnog siromaštva", piše u publikaciji.

Izvor: Nacionale/Kosovoonline