Ne zavisi od posrednika

Nakon što je bivši slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio da bi mogao da "promjeni igru" u dijalogu Kosova i Srbije ukoliko bude imenovan za specijalnog izaslanika EU, umjesto Miroslava Lajčaka, analitičari sa Kosova ocjenjuju da u tom procesu sa Pahorom ipak ne bi došlo do "promjene igre" jer ishod dijaloga ne zavisi presudno od samog posrednika Unije, piše Koha.

Nekadašnji političar Azem Vllasi kaže da je za završetak dijaloga neophodno obostrano priznanje, što, prema njegovim riječima, nije u vezi sa posrednikom EU u dijalogu.

Dodaje da Pahor bolje poznaje stvari u odnosu Kosova i Srbije, i u regionu uopšte, te da bi bio prava osoba za ulogu posrednika, ali i navodi da sve dok Srbija stalno ponavlja da nikada neće priznati Kosovo, ne očekuje kraj dijaloga.

"Odnosi Kosova i Srbije biće kao odnosi dva loša susjeda, a to znači da od posrednika ne zavisi da li će dijalog ići dalje i kako će se završiti. Potreban je konačan, sveobuhvatan sporazum, koji se ne može nazvati konačnim, ako nema međusobnog priznanja, a to ne zavisi od posrednika, već od Srbije", smatra Vllasi.

I politikolog Altin Gjeta kaže da promjena posrednika ne znači i promjenu pristupa EU, uz ocjenu da su podjele unutar EU i način na koji je Unija vodila dijalog odredili da proces dijaloga neće uspjeti.

"Kašnjenje i nesuglasice unutar EU u vezi sa proširenjem na Zapadni Balkan, jačanje euroskeptičnih populističkih partija u Francuskoj i Njemačkoj, kao i pomjeranje pažnje ka ratu u Ukrajini i Gazi su faktori koji doprinose političke razlike između država članica EU protiv dijaloga i eventualni pad uticajne moći Unije u dijalogu. Politika šargarepe prema Srbiji i štapa prema Kosovu nije uspjela. Ako izaslanik EU za dijalog, ma ko on bio, ne uživa jedinstvenu podršku država članica, malo je vjerovatno da će to doneti značajan napredak u pomirenju Kosova i Srbije", rekao je Gjeta za Kohu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore