Preko svojih eksponenata

Udruženje novinara Kosova upozorilo je da je ostavka generalnog direktora RTK Shkumbina Ahmetgjekaja rezultat višemjesečnih političkih pritisaka i pokušaja partijske kontrole od strane Vlade Kosova.

“Vlada Kosova je preko svojih eksponenata, uključujući i poslanike, više puta javno pokazala tendenciju partijske kontrole RTK, što je neprihvatljiva praksa”, stoji u saopštenju ovog udruženja.

Navodi se da UNK sa dubokom zabrinutošću prati razvoj događaja u posljednjih nekoliko mjeseci na RTK, koji je u nedjelju rezultirao smjenom Shkumbina Ahmetgjekaja sa mjesta generalnog direktora, kako je upozoreno u pismu međunarodnih organizacija za slobodu medija.

“Ahmetgjekaj, dugogodišnji novinar Javnog emitera ispričao je o ‘sedmomesečnom političkom pritisku koji je rezultirao dubokim neslaganjima sa Odborom o fundamentalnim pitanjima budućnosti javnog emitera’. Upravni odbor RTK-a mora da objasni da li je podložan političkom pritisku u donošenju odluka i da li je kao rezultat toga došlo do obaveze smene Ahmetdžakaja”, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je Upravni odbor prethodno za direktora imenovao Rilinda Gërvallu, bivšeg aktivistu i finansijera vladajuće političke partije Samoopredjeljenje, na poziciju direktora televizije.

“Umjesto političkog pritiska preko Odbora i prepolovljenja budžeta, Vlada i Skupština Kosova treba da se postaraju da obezbjede nesmetan finansijski rad Javnog emitera, i pronađu rješenja za njegovu imovinu. UNK cijeni ključnu ulogu koju javni emiter igra u demokratskom funkcionisanju zemlje, kao važan stub slobode medija na Kosovu”, ističe se u saopštenju.

Zaključuje se da novinari, snimatelji i drugi radnici RTK-a moraju biti u mogućnosti da rade svoj posao u javnom interesu, bez ikakvog političkog ili finansijskog pritiska.

“Kosovo je ove godine zabilježilo najveći pad u posljednjih nekoliko godina, kada su ga Reporteri bez granica rangirali 19 mjesta niže u Indeksu slobode medija”, zaključuje UNK.

Nakon ostavke Shkumbina Ahmetgjekaja na funkciji generalnog direktora RTK, Upravni odbor je na sjednici odlučio da Zana Spahiu obavlja tu dužnost.

Spahiu je diplomirala na Pravnom fakultetu u Prištini. Od 2010. godine radi u RTK kao pravnik, dok je 2022. godine izabrana za šefa pravne kancelarije.

Izvor: Kosovo Online