Zbog niskih primanja

Cijene na albanskom primorju nepristupačne su građanima Kosova, a u anketi Ekonomije onlajn mnogi za to okrivljuju vladu.

„Ne očekujem da idem na odmor, posebno u ovoj ekonomskoj situaciji. Ne mogu da putujem zbog nepravde koja je na Kosovu. Nema dostojanstvenih plata, ne postoje ekonomski uslovi da bismo uživali. Kao građanin ili kao ratni vojni invalid sa penzijom od 136 eura ne mogu da platim ni gradski prevoz. Borba je za puko preživljavanje. Većina ljudi nema mogućnosti da ide na more dok visoka klasa ide na more i po pet puta”, kazao je jedan od građana koji je zahtjevao anonimnost.

I za Dina Hotija zbog aktuelnog standardna malo građana mođe da priušti odlazak na more.

„Za naš standard veoma je skupo ići na more, teško to možemo da priuštimo. I cijene su porasle i to je uvijek tako u turističkoj sezoni. Ali, problem nije što je sve poskupelo već što nisu realne. To 90 odsto građana sebi ne može da priušti”, kazao je Hoti.

Ali Gjirevci smatra da je razlog za povećanje cijena u činjenici da tokom leta na odmor dolazi veliki broj dijaspore.

„Živim u Danskoj, cijene su bile drugačije nego ranije. Svake godine kada dijaspora dolazi cijene rastu, a ne znam zašto. Još nisam bio na odmoru i ne znam koliko su se tamo cijene promjeni. Valjda vide da dolazimo iz inostranstva gdje su i zarade veće”, objasnio je Gjirevci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online