Kurti izgubio kredibilitet

Stručnjak za balkansku politiku Alon Ben Meir ocjenio je da je premijer Albin Kurti izgubio kredibilitet i da bez formiranja Zajednice srpskih opština Kosovo neće postati članica Savjeta Evrope.

„U ovom trenutku perspektiva da Kosovo postane članica Savjeta Evrope, a da se prethodno ne dogovori o Zajednici opština sa srpskom većinom, praktično ne postoji. Njemačka, Francuska i Italija su prije mnogo nedjelja jasno stavile do znanja da članstvu Kosova u Savjetu Evrope mora da prethodi implementacija Zajednice opština sa srpskom većinom”, naveo je Ben Meir na platformi “X”.

On je naglasio da je EU odbila Kurtijev zahtjev da formiranje ZSO usledi nakon članstva Kosova u Savjet Evrope.

„Pokušaj premijera Kurtija da to preokrene, odnosno da traži da Kosovo prvo postane članica Savjeta Evrope, do odluke Ustavnog suda, jednostavno je odbijen jer tri države nisu vjerovale niti očekivale da će Ustavni sud nužno odobriti Zajednicu opština sa srpskom većinom“, kazao je Ben Meir.

Ocjenio je da je Kurti na ovaj način izgubio kredibilitet u Savjetu Evrope.

„Kurti je suštinski izgubio kredibilitet u Savjetu Evrope i ne očekuje se da Savjet Evrope stavi pitanje prijema Kosova na dnevni red Komiteta ministara”, zaključio je Ben Meir.

Izvor: Kosovo Online