Pozitivan trend

Kosovo je završilo 2023. godinu sa impresivnim porastom broja turista, zabilježivši rast od 28,6%. Ovaj pozitivni trend, prema riječima izvršnog direktora Turističkog saveza Kosova, Bakija Hotija, nastavio se i početkom 2024. godine, gdje je u januaru i februaru zabilježen rast od preko 50,8%.

Prema njegovim riječima, posljednji mjesec pokazao je dodatni rast od 22,4% međunarodnih turista.

Hoti kaže da ovaj uspjeh odražava njihove kontinuirane napore da Kosovo uključe u balkanske i evropske turističke pakete.

"Posebnost ovog uspjeha je povećanje broja noćenja, što znači da posjetioci sada počinju da ostaju u našoj zemlji. Kosovo više nije samo tranzitna ruta, već postaje atraktivna turistička destinacija," istakao je Hoti u intervjuu za na RTK.

Dodao je da se Priština pretvara u atraktivnu destinaciju za turiste zahvaljujući povećanom broju aktivnosti i atrakcija.

"Tokom vikenda, ali i tokom nedjelje, glavni grad nudi širok spektar aktivnosti za posjetioce, što je uticalo na povećanje broja turista," dodao je.

Među glavnim atrakcijama u Prištini, prema Hotiju, su Muzej Kosova, istorijske džamije, Nacionalna biblioteka, Katedrala, Newborn, trg Zahir Pajaziti i Park Grmija. Takođe, Priština je poznata po noćnom životu, nudeći živopisno i dinamično iskustvo za turiste.

Dalje je naveo da turisti koji posjećuju Kosovo dolaze iz raznih zemalja, u zavisnosti od sezone.

"Tokom prvih mjeseci godine, Kosovo je ugostilo turističke grupe iz Albanije, dok sada bilježimo porast posjetilaca iz Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije, Engleske i azijskih zemalja. Takođe, mnogi turisti koji imaju Albaniju kao glavnu destinaciju tokom ljeta uključuju i Kosovo u svoj itinerer," istakao je Hoti.

Međutim, Hoti je takođe ukazao na nedostatak Turističkog informativnog centra u glavnom gradu, što je, prema njemu, jedan od hitnih zahteva koji bi trebalo da realizuje Opština Priština. Prema Hotiju, ova tačka je ključna za pružanje informacija o atrakcijama, smještaju i drugim zahtjevima koje turisti imaju.