Povećan interes

Interes građana za dobijanje kosovskih dokumenata, nakon liberalizacije viza, značajno je povećan pa se u prvih šest mjeseci oko 270.000 građana Kosova prijavilo za izdavanje pasoša, među kojima i 3.000 Srba, izjavio je direktor Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova Blerim Cemaj.

Cemaj je za agenciju Kosovapress rekao da je najveći broj zahtjeva za izdavanje pasoša predat u prva tri mjeseca ove godine, kao i da se u prvih šest mjeseci oko 125.000 građana prijavilo za ličnu kartu.

"Brojevi zahtjeva za dobijanje dokumenata su u početku bili veoma visoki pa je postojao određeni vremenski period kada se na izdavanje dokumenata čekalo duže u odnosu na normalan rok od sedam dana. Sada je situacija normalizovana i pasoše i lične karte izdajemo u zakonskom roku", rekao je Cemaj.

Prema njegovim riječima, oko 4.000 Srba iz opština na sjeveru Kosova podnelo je zahtjev za ličnu kartu dok je više od 3.000 dobilo pasoše. Cemaj je dodao da je nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova u maju, za konverziju vozačkih dozvola, zahtjeve podnelo skoro 2.000 Srba, a da je od 2011. do 2020. godine Srbima na Kosovu izdato više od 18.000 vozačkih dozvola.