Tokom presjedavanja Mađarske

Pokret Samoopredjeljenje očekuje da će tokom mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom doći do pozitivnih pomaka kada je riječ o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU za Kosovo, međutim, opozicija i poznavaoci evrointegracija su skeptični da će se nešto tako i desiti, prenosi Koha.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Driton Hiseni rekao je da očekuje da će Mađarska imati proaktivnu i pozitivnu ulogu u razmatranju zahtjeva za dobijanje statusa kandidata za Kosovo.

On je optimista da će tokom mađarskog predsjedavanja kaznene mjere prema Kosovu biti potpuno uklonjene.

Međutim, poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala je skeptičan u vezi sa tim. Prema njegovim riječima, prepreke za članstvo u EU su pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, kao i nesprovođenje sporazuma iz dijaloga.

Zahtjeva da se u drugoj polovini ove godine ukinu kaznene mjere za Kosovo.

"Smatram da je mjere trebalo ukloniti. Kosovo to nije zaslužilo i sada je pitanje odnosa kako su naše institucije uspjele da razjasne i lobiraju kod evropskih mehanizama", naglasio je Shala.

Bivši kosovski diplomata Blerim Qanaj izjavio je da će razmatranje aplikacije za članstvo Kosova u mađarskom predsjedništvu biti teško zbog provučićevskog pristupa premijera Viktora Orbana.

"Mjere zavise od naših postupaka. Sama činjenica da je proklamovano da će se one uklanjati korak po korak znači da mi sprovodimo nešto iz sporazuma, nešto nam se uklanja, ali ne u potpunosti. Sada je Mađarska država koja je priznala Kosovo, ali Orbanu se sada priznaje provučićevsko i prorusko ponašanje koje je u njegovom i interesu njegove zemlje zbog rezervi gasa koje se čuvaju u Srbiji. Ne vjerujem da će biti neke velike promjene zbog činjenice da Orban nikada nije pomenuo ništa protiv nezavisnosti ili priznanja Kosova", rekao je.

Mađarska je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU 1. jula 2024. godine. Od 1. januara predsjedavaće Poljska.

Kosovo je podnelo zahtjev za članstvo u EU u decembru 2022.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore