Dezoinformacije!

Premijer Kosova Albin Kurti, tokom prvog sastanka Komiteta za Evropu u okviru Socijalističke internacionale u Bukureštu, čestitao je lideru Laburističke partije Kiru Starmeru na pobjedi na izborima u Velikoj Britaniji ukazavši da ta pobjeda predstavlja svetlo u Evropi gde je ojačala ekstremna desnica. Kurti je u video poruci ukazao i na, kako je naveo, opasnosti koje po bezbjednost i mir predstavlja ekspazionistička ideologije Rusije i Srbije u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

"Baš kao i godinama prije Drugog svjetskog rata, Srbija, uz pomoć svog bliskog saveznika Rusije, pokušava da mobiliše podršku svojim ekspanzionističkim ambicijama dezinformacijama i propagandom lažući svoj narod o navodnim neprijateljima Srbije i etničkim Srbima u susjednoj zemlji", naglasio je Kurti, navedeno je u saopštenju Samoopredjeljenja, a objavljeno na Facebooku.

Kako kaže, jedna takva laž je ponovljena tvrdnja Srbije da Kosovo sprovodi etničko čišćenje ili pogrome nad etničkim srpskim stanovništvom.

Tu tvrdnju su, ističe, uveliko opovrgle nezavisne organizacije kao što su Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Evropska inicijativa za stabilnost u Berlinu.

"U stvari, tačno je suprotno: naša socijaldemokratska vlada na Kosovu ne samo da je uspjela da se bori protiv korupcije i otvaranja radnih mjesta – mi smo takođe obezbjedili da svi naši građani, uključujući etničku srpsku zajednicu, uživaju u plodovima našeg razvoja. Ovaj napredak je upravo ono što toliko ljuti Beograd: što se više etničkih Srba građana integriše u Republiku Kosovo, Srbiji je teže da ostvari svoju viziju teritorijalnog proširenja", naveo je Kurti.

Pokret Samoopredjeljenje zajedno sa ostalim socijaldemokratskim subjektima nastavlja da učestvuje u zajedničkoj borbi protiv uspona ekstremne desnice u Evropi, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online