Ocjena analitičara

Proces dijaloga između Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije je propao i EU bi morala da mijenja način na koji vodi proces normalizacije, a epilog tog maratonskog procesa bi trebalo da bude međusobno priznanje, ocjenjuju za RTK live analitičari sa Kosova.

Analitičar Agim Nesho smatra da se dijalog do sada odvijao u neravnopravnom duhu među stranama. Tvrdi da je Evropska unija, u mnogim slučajevima, činila ustupke u korist Srbije.

"To nije efikasan niti realan dijalog. U svakom pogledu, ovo je jednostrani dijalog između Evropske unije, odnosno njenih glavnih snaga kao što su Njemačka i Francuska, u odnosu na Srbiju, da bi se omogućilo da se Srbija ponudi Evropskoj uniji", naveo je Nesho.

Njegov kolega Fidan Ukaj smatra da bi epilog dijaloga trebalo da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije, iako ističe da je Srbija ta koja ne sprovodi do sada postignute dogovore u dijalogu.

"Normalizacija izvještaja, priznavanje zajedničkih dokumenata, zatim priznavanje ličnih dokumenata građana znači priznavanje nove realnosti, a ta nova realnost za Srbiju je Kosovo. Htjeli to ili ne, u trenutku, nakon završetka ovog dijaloga, neizbježno je da će doći do međusobnog priznanja“, naglasio je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online/RTK live