Odgovar Rohdeu

Kosovo je ispunilo sve uslove za ukidanje sankcija EU, istakao je analitičar Gazmir Raci nakon izave njemačkog ambasadora Jorna Rohdea da Vlada Kosova mora da stvori "novi duh" kako bi bile ukinute kaznene mjere prema Kosovu.

Raci je rekao da je Kosovo ispunilo obaveze sporazuma za deeskalaciju situacije na sjeveru, što je, kako navodi, bio jedini uslov koji je postavila Evropska unija.

"Kosovo je ispunilo obaveze iz 'Bratislavskog sporazuma' za deeskalaciju situacije na sjeveru, što je bio jedini uslov koji je Evropska unija nametnula da ukine te mjere. Kosovo je ispunilo sve uslove, sada je na Evropskoj uniji da odluči, nema potrebe za novim duhom ili novim uslovima jer smo ih ispunili u Bratislavskom sporazumu za deeskalaciju situacije na sjeveru", naveo je Raci za Gazetu Blic.

Ambasador Rohde je rekao da Njemačka podržava ukidanje mjera, makar i postepeno.

"Radimo na uklanjanju mjera. Stav Njemačke je vrlo jasan. Mjere treba ukloniti, bar postepeno. Ali u EU 27 zemalja mora da postigne dogovor. I ovo je proces koji je u toku. Podržavamo uklanjanje, a drugo, Vlada Kosova mora da stvori duh u kome se ove mjere mogu ukloniti", rekao je Rohde za TV 1.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic