Zabrinutost zbog sadržaja

Vlada Kosova zabranila je korišćenje društvene mreže "Tik Tok" u svim javnim institucijama zbog narušavanj privatnosti, ali se te odluke građani ne pridržavaju, zbog čega je Agenciji za informisanje i privatnost Kosova uputila zahtjev toj društvenoj mreži da pomeri starosnu granicu za korisnike na Kosovu.

Agencija je zatražila od predstavnika "Tik Toka" u Evropi, sa kojima su se sastali, da se politika privatnosti društvene mreže prevede na albanski jezik, što je već i učinjeno. Takođe, zatražili su i da se starost za korišćenje ove društvene mreže podigne sa 13 na 16 godina.

Povjerenica u Agenciji za informacije i privatnost Krenare Dermaku rekla je da građani treba da vode računa da njihovi lični podaci budu sačuvani.

Stručnjak za kibernetiku Mentor Hoxha kaže da su neprikladnim sadržajima često izložena ne samo djeca, već i odrasli.

"S tim u vezi, Vlada Kosova donela je odluku na osnovu povrede nacionalne bezbjednosti. Ne samo djeca, već i odrasli su izloženi neprikladnom sadržaju. Ova zabrinutost nije samo zbog neprikladnog sadržaja, već na 'Tik Toku' vidimo i nezakonite radnje", rekao je Hoxha.

Sociolog Ferdi Kamberi je izrazio zabrinutost da su mnoga djeca izložena neprikladnom seksualnom sadržaju, koji može oštetiti njihov emocionalni i društveni razvoj.

"'Tik Tok' je jedna od društvenih mreža koja, za razliku od ostalih, značajno utiče na privatnost pojedinca, iako je odgovarajući uzrast na društvenim mrežama 13 godina, većina mladih to često ignoriše. Drugi uticaji uključuju hiperseksualnost djece, gdje se mnoga djeca nađu izložena seksualno neprikladnom sadržaju na ovoj platformi, što može štetiti njihovom emocionalnom i socijalnom razvoju", naglasio je Kamberi.

Izvor: Kosovo online/RTV 21