Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti, izjavio je da su rigidni stavovi premijera Kosova Albina Kurtija "uveli sankcije Kosovu", reagujući na izjavu njemačkog ambasadora Jorna Rohdea da "Kosovo mora stvoriti novi duh za otklanjanje mjera EU", prenosi Gazeta blic.

Haliti je rekao da Kurti već tri godine pokušava da poremeti dostignuća Kosova.

"Prošlo je više od tri godine kako Kurti pokušava da poremeti dostignuća Kosova koja smo postigli euro-američkom posvećenošću. Svi napori da se promeni pristup EU i SAD po pitanju sprovođenja sporazuma potpisanih i dogovorenih između Kosova i Srbije već su propali. Ono o čemu se razgovara na marginama politika EU je početak upotrebe štapa u odnosu na Kosovo", kazao je Haliti.

Poslanik PDK je rekao da su "rigidni 'kurtistički' stavovi uveli sankcije Kosovu".

"Vjerujem da je Kurti kao premijer Kosova obavješten o pravim koracima koje treba preduzeti, kako bi EU počela da ukida sankcije. Vlada Kosova mora prestati da šalje poruke o spremnosti za rat između Kosova i Srbije. Kosovo nije ničije vlasništvo, sposobnost svake vlade i vlasti i njeni rezultati su ono što stvara mogućnosti za razvoj i napredak zemlje. Rigidni 'kurtistički' stavovi su uveli sankcije Kosovu", rekao je Haliti.

On je takođe imao poruku za Kurtija.

"Ostaje mi kao građaninu zemlje da kažem Kurtiju: neke generacije na Kosovu imaju pravo da ostanu u istoriji, one koje su oštetile Kosovo i one koje su oslobodile Kosovo. Ako želite da ostanete u istoriji zauvijek - Kosovo je otvorilo put ka EU integracijama. Vjerujem da su zadaci jasni", rekao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic