Fiktivni!?

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da su tri uslova koje je premijer Albin Kurti izneo u dijalogu u Briselu fiktivna i samo za unutrašnju političku upotrebu, prenosi RTV21.

Prema njegovim riječima, Osnovni sporazum iz Brisela i Aneks iz Ohrida donose nove nepovoljne obaveze za Kosovo, jer se stvara autonomija za Srbe na sjeveru, kao i eksteritorijalnost za SPC na Kosovu. Vlada će, uvjeren je, prihvatanjem sporazuma neminovno sprovesti te obaveze.

Zato Kurtijeve zahtjeve vidi kao "fiktivne", dodajući da su neki od njih nemogući.

"Svaka suverena država, pa i Kosovo, ima osnovno pravilo da se njen državljanin ne izručuje. Radoičić je državljanin Srbije i da bi se tako nešto desilo mora da postoji sporazum o ekstradiciji. Drugo osnovno pravilo međunarodnog prava kaže: 'okrivljenima sudi, postupaj ili predaj'. To znači da je Srbija u ovom slučaju dužna da pokrene procedure. Postoje neke zakonske procedure, koje do danas međunarodni faktor nije komentarisao. Te dve stvari su osnovni razlozi zbog kojih je nemoguće izručiti Radoičića", objasnio je Hasani.

Kada je u pitanju pismo doskorašnje premijerke Srbije Ane Brnabić upućeno EU, Hasani kaže da obaveze iz sporazuma ne zavise od nje.

"Te međunarodne obaveze su i dalje u sporazumu, njihova legalnost ne zavisi od Brnabić ili Vučića. Oni su ušli u proceduru evroatlantskih integracija dvije zemlje... Zahtjev za potpis koji je u međuvremenu nastao je zahtjev za unutrašnju upotrebu i nema efekta na dalji tok dijaloga. Vidimo poteškoće u implementaciji. Strane traže izlaz iz trenutnog ćorsokaka, ali dijalog nije delegitimizovan niti obezvrijeđen“, rekao je Hasani.

On je kritikovao premijera Kurtija što je Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom isključio dejure i defakto priznanje Kosova, kao i što je pristao da uđe u proces dijaloga, koji se možda nikada neće završiti.

"Sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu su nove obaveze za Kosovo. Oni su potvrdili sve što je ranije postignuto, uključujući i obaveze za osnivanje Udruženja. U međuvremenu, u sadržajnom smislu stvaraju nove uslove koji su potpuno nepovoljni za Kosovo. Prva nova okolnost je da je kosovska strana odustala u odnosu na Srbiju od predrasuda o svom statusu. Srbija ima pravo, prema sporazumima, da bez problema i posljedica prejudicira status. Drugo Kosovo se odreklo priznanja. Priznanje nije vezano za priznavanje dokumenata i pasoša, jer da je tako, priznaju nas i Španija i Grčka... Onog trenutka kada pomenete Rezoluciju 1244 u bilo kojoj fazi dijaloga, to znači da odustajete od priznanja", jasan je profesor.

Dodao je koji su to, prema njemu, dodatni nepovoljni aspekti za Kosovo.

"U uvodnim odredbama, stranke se ne obraćaju jedna drugoj, kao što je to bio slučaj sa sporazumom dvije Njemačke... Tekstovi koji su proizvedeni doneli su nove obaveze za Kosovo, stvaraju nove političko-teritorijalne strukture na nivou autonomije. Oni stvaraju eksteritorijalnost za crkvu, jer kada se navodi formalnost statusa crkve je da će Srpska pravoslavna crkva na teritoriji Kosova djelovati kao u Srbiji. Ovo je mnogo niža i ponižavajuća pozicija za Kosovo od onoga što su uradili Abazović, Bosna i Hercegovina i Hrvatska“, rekao je Hasani.

On napominje da evropski nacrt statuta ZSO stvara autonomiju za sjever, dodajući da su mu nejasne izjave pojedinih političara da se ZSO ne može odvojiti od Osnovnog sporazuma, jer je Kurti prihvatio član Aneksa u Ohridu u kojem se kaže da strane ne diktiraju redosled sprovođenja sporazuma, već ga diktira Evropska unija.

"Što se više odlaže formiranje Asocijacije, to će biti teže za Kosovo. Bićemo prinuđeni da u nekoj fazi izvršimo tu obavezu, a da zauzvrat ne dobijemo nikakvu nagradu... Ne navodi se da je to implementacija. Slanje nacrta Ustavnom sudu je prva faza implementacije. Jasno je da vlast ne želi da sprovede obaveze koje je dobrovoljno i zakonski preuzela. Neko će to uraditi. Jasno je da Nacrt asocijacije se može da se odvoji od osnovnog sporazuma, jer je to moralo da se kaže u Briselu i Ohridu. Kurti je kao premijer prihvatio član aneksa u kojem se navodi da stranke ne diktiraju redosljed, dok ih EU diktira. Dinamiku redosljeda tumači EU. Ove stvari koje se sada govore trebalo je reći u Ohridu”, rekao je Hasani.

Za njega je smiješan Kurtijev zahtjev da se nacrt statuta ZSO pošalje Venecijanskoj komisiji.

Zabrinut je, dodaje, i zbog toga što bi moglo da bude odloženo članstvo Kosova u Savjetu Evrope, nakon što je zahtjev Kosova ostao van dnevnog reda Komiteta ministara u maju.

"Poslije odlaganja prijema Kosova u Savjet Evrope, male su šanse da se ponovo okupe da bi Kosovo stavile na dnevni red. Vjerovatno će ući u period odlaganja na neodređeno vrijeme", zaključio je Hasani.

Izvor: Kosovo Online/RTV21tv