Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha smatra da se premijer Kosova Albin Kurti pretvorio u "Petra Pana" kojem se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ruga, piše Gazeta blic.

Berisha smatra da je Vučićeva izjava da su "Kurtijevi snovi rat, a njegovi uspješna i prosperitetnija Srbija" - podrugljiva.

"Kurti je postao 'Petar Pan' kojem se Vučić podsmeva. Vučićeva izjava da su 'Kurtijevi snovi rat, dok su njegovi moji snovi uspješna i prosperitetnija Srbija, ubedljivo narazvijenija u regionu“ je podrugljiva. Istovremeno, izjava da je Kurti jedini koji želi rat, jer ceo život čezne da obuče uniformu i glumi 'malog Zelenskog', pretežak je diplomatski udarac", kazao je Berisha.

On je Kurtijevo ponašanje komentarisao i u kontekstu izjave njemačkog ambasadora Jorna Rohdea, da Kosovo mora da stvori atmosferu za ukidanje sankcija koje je uvela EU i da je to dugotrajan proces, jer se oko toga mora složiti svih 27 članica.

Prema Berishi, to je poruka Rohdea Kurtiju i upozorenje da mora da bude odgovoran i ozbiljan.

"Kurti se ne može povući kada preuzme međunarodne obaveze i prihvati sporazume. Nedopustive su opstrukcije kada se suoči sa njihovom implementacijom. Kada EU donosi odluke, to je ozbiljan i zreo proces u pogledu razloga zašto donosi takve odluke. Neozbiljnost, nedosljednost, neizvesnost koju je Kurti stvorio u procesu dijaloga umanjuje mogućnost ili ne ublažavanja mjera. Dakle, ostaje da je izgradnja mira sa Kosovom i zemljama regiona uslov za integraciju u EU, uprkos ustupcima na štetu Kosova, koji su činjeni Srbiji. Moraju se prihvataiti sporazumi kao što je francusko-njemački plan, Ohridski aneks, Statut EU za Zajednicu srpskih opština i status pravoslavne crkve na Kosovu... Sugestivan zahjtev ambasadora Rohdea treba posmatrati u više dimenzija", rekao je Berisha.

Dodao je da Vlada mora da pokaže političku volju da unapredi dijalog u interesu Kosova.

"Do sada smo u svakoj političkoj akciji i odluci radili ono na šta nas je sam State Department upozorio da je na štetu Kosova, stvarajući status kvo. Ovo stavlja Kosovo pred nova dešavanja u geostrateškim političkim, vojnim i ekonomskim dimenzijama, koja komplikuju i uslovljavaju dijalog na štetu Kosova. Dodajmo tome da se ne sprovode ni reforme i mjere koje su partneri zahtjevali za unapređenje vladavine prava, borbu protiv korupcije i jačanje demokratskih institucija u zemlji EU, a posebno SAD. To su uslovi za sigurno i stabilno kretanje naprijed. Ova podrška međunarodnih partnera je važna da bi se obezbjedilo da i Srbija ispuni svoje obaveze i doprinese stvaranju duha saradnje", zaključio je poslanik PDK.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic