Pomoć države građanima

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi zatražio je od vlade da formira fond za vanredne situacije zato što mnoge opštine koje su stradale u poplavama još nisu dobile novac za sanaciju, prenosi Teve1.

„Ovaj postupak je veoma birokratski, a pomoć države građanima se vidi tek nakon nekoliko mjeseci. Ali, građani traže hitnu pomoć. Ako dođe do materijalne štete na kući ili u stanu potrebno je da se to odmah popravi, ali je to kroz ove procedure nemoguće”, rekao je Ibrahimi.

Navodi da je u poplavama koje su zadesile Opštinu Dragaš prije nedjelju dana pričinjena materijalna šteta premašuje pola miliona eura, a da iz opštine i dalje čekaju od vlade novac za sanaciju zato što su u poplavi 26. juna stradali putevi, mostovi i zaštitni zidovi.  

Gradonačelnik ove opštine je u izjavi za teve1 rekao da se čeka da vlada što prije oslobodi ovaj novac.

Slična situacija je i u opštini Srbija koja čeka novac za sanaciju od poplava iz januara prošle godine.

Iako je prošlo više od 17 mjeseci, prema rečima službenika za informisanje u ovoj opštini, Vlada nije izdvojila novac za štetu koja je pričinjena javnoj infrastrukturi.

„Što se tiče poplava, Vlada Kosova je obeštetila veliki dio porodica koje su oštećene, dok što se tiče štete na javnoj infrastrukturi, štete na preduzećima i druge štete koja je bila na mostovima, na trotoaru, još uvijek nema kompenzaciju od Vlade Kosova, koja je blizu šest miliona eura za javnu infrastrukturu“, rekao je službenik za informisanje u opštini Skenderaj, Amir Lushtaku.

Vlade Kosova nije odgovorila da li će usvojiti zahtjev Zajednice kosovskih opština.

Izvor: Kosovo Online/teve1