Poslanik LDK

Zamjenik predsjednika LDK Driton Selmanaj primjetio je da premijer Albin Kurti danas govori potpuno drugačije o značaju Nato intervencije 1999. godine nego što je to činio dok je bio u opoziciji, uz ocjenu da mu je tada međunarodna zajednica bila veći neprijatelj od Srbije.

"Kurti je u New York Timesu napisao članak o Natou i značaju Nato bombardovanja u oslobađanju Kosova. On je rekao da je bombardovanjem stavljena tačka na užas i da je za intervenciju Natoa potrebna politička volja velikih sila. Ali, da li možete da vjerujete da je onome ko je ovo napisao, prije nekoliko godina dok je bio u opoziciji, međunarodna zajednica bila veći neprijatelj od Srbije”, naveo je Selmanaj na Facebooku.

On je predočio više Kurtijevih izjava iz 2010. godine u kojima je bio veoma kritičan prema načinu na koji je Nato intervenisao 1999. godine.

"Noam Chomsky je u pravu kada kaže da u slučaju humanitarne krize spoljni svet ima tri opcije: da djeluje kako bi pogoršao katastrofu; da uopšte ne djeluje; i delovati na ublažavanju katastrofe; Kosovo spada u prvu kategoriju", podsjetio je Selmanaj na Kurtijeve riječi iz 2010. godine.

Iz te godine je i drugi citat premijera:

"Dok NATO vodi svoj udoban rat iz vazduha, albanski civili su ostavljeni na milost i nemilost srpskih vojnih i paravojnih snaga tamo dolje na zemlji".

Selmanaj je na kraju naveo da je Kurti u međuvremenu obrisao te postove.

“Iako sada iz fotelje premijera počinjete da se stidite svojih stavova i već ste izbrisali ta saopštenja sa interneta, ne možete da obrišete te mrlje sa lica”, poručio mu je Selmanaj.

Izvor: Kosovo Online